Foto – Leons Duvakins

Kuras zivis izvēlēties, lai uzņemtu vērtīgās omega-3? Siļķītē tomēr sāls par daudz 1

Kāds labums no omega-3

Daudz dzirdēts omega-3 taukskābēm. Gan kapsulās, gan šķidrā zivju eļļā, gan pašās zivīs tā esot teju vai panaceja sirds slimību profilaksē, kam piemīt arī virkne citu labu īpašību. Sīkākus skaidrojumus lūdzām veselības jomas ekspertiem.

“Viņus valsts faktiski iepērk kā lielgabalu gaļu” – Krievija veikusi karā nogalināto skaitīšanu, rezultāti… 79
Kokteilis
Ko jums nesīs 2026. gads: prognoze pēc konkrētā dzimšanas datuma
Kokteilis
Šos ēdienus ir aizliegts likt uz galda Vecgada vakarā: Uguns zirgs būs dusmīgs!
Lasīt citas ziņas

„Omega-3 taukskābes nav efektīvs ārstniecības līdzeklis – tām jābūt uztura sastāvdaļai. Ikvienam vajadzētu vismaz dažas reizes nedēļā uzņemt šīs taukskābes ar ēdienu, jo organisms pats tās pietiekamā daudzumā neveido,” uzsver kardiologs Gustavs Latkovskis.

Omega-3 jeb polinepiesātinātām taukskābēm ir ārkārtīgi daudz pozitīvu īpašību: tās mazina sirds un asinsvadu slimību risku, arī sirds aritmijas iespējamību, uzlabo asinsvadu stāvokli, šķidrina asinis. Var darboties kā pretiekaisuma līdzeklis, labvēlīgi iespaido smadzeņu veselību, arī redzi.

Pirmkārt – zivīs

CITI ŠOBRĪD LASA

Omega-3 taukskābes dabā sastopamas trīs veidos – divas no tām ir jūras veltēs, galvenokārt treknajās jūras zivīs, bet trešā rodama augu valsts produktos.

Tās taukskābes, ko satur zivs, uzskatāmas par vislabākajiem taukiem, kas der cilvēkam. Izvēlamies zivi, kam ir daudz tauku: foreli, lasi, makreli jeb skumbriju, sardīni, mencu, pleksti, tunci… Arī reņģes – tās gan nav tik treknas, toties apēst varam vairāk. Cepsim zivis nelielā daudzumā olīveļļas vai pavisam bez taukiem – folijā vai cepammaisiņā. Tvaicēsim vai sutināsim. Zivis ir veselīgas ne tikai šo labo taukskābju dēļ, tās satur arī mums tik nepieciešamās aminoskābes, proteīnus un minerālvielas.

„Gana treknas vēl ir siļķes, vienīgi jāņem vērā – īpaši cilvēkam, kuram jau ir paaugstināts asinsspiediens, – tajās mēdz būt pārāk liels sāls daudzums. Meklēsim pēc iespējas mazsālītāku siļķi,” piebilst dakteris Latkovskis.

Der konservētas treknās zivis, tikai uz etiķetes jālūko, lai būtu pēc iespējas mazāk pievienoto liekvielu. Tāpat vajag uzmanīties no stipri kūpinātām zivīm, arī konservos.

Raksts no žurnāla 36,6°C tematiskā izdevuma “Sirds veselības ceļvedis”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.