Jānis Eglītis
Jānis Eglītis
Foto – LETA

Diemžēl Pretvēža gads nav nesis līdzekļu pārdali par labu onkoloģijai 3

Pasludinot 2015.gadu par Onkoloģiskās modrības jeb Pretvēža gadu, lielākās cerības saistījās ar iespēju nozarei piesaistīt vairāk līdzekļu. Taču diemžēl tas nav rezultējies ar līdzekļu pārdali par labu onkoloģijai.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā
Lasīt citas ziņas

Tā intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” atzina Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs, Latvijas Onkologu asociācijas prezidents Jānis Eglītis.

“Man liekas, tas pamatdarbs, kas ir izdarīts, ir caur masu saziņas līdzekļiem aktualizēts jautājums, iedrošināti iedzīvotāji. Ir aktualizēts, ka šīs kaites ir ārstējamas, ja tās laikus atklāj,” ieguvumus vērtēja ārsts.

CITI ŠOBRĪD LASA

Atskatoties uz 20 onkoloģijā aizvadītajiem gadiem, viņš norādīja, ka sabiedrības attieksmes maiņa ir viena no svarīgākajām izmaiņām līdzās attīstībai ķirurģisko instrumentu, materiālu un tehnoloģiju jomā.

“Gadus desmit atpakaļ absolūts sinonīms vārdam vēzis bija nāve, bet pēdējos gados cilvēki apzinās, ka tā ir hroniska slimība, ar kuru var ilgstoši sadzīvot, kuru ir jācenšas pēc iespējas ātrāk atklāt vai pat novērst tās attīstību. Līdz ar to ārstēšanas rezultāti ir tiešām cerīgi,” sprieda Eglītis

Vienlaikus gan viņš atzina, ka atklātības līmenis vēl nav tik liels, kāds tas ir Rietumu valstīs, kur sabiedrībā ļoti zināmi cilvēki publiski saka par savām vainām. Tādā veidā viņi iedrošina arī parējos, ka šī slimība ir uzveicama, ka vajag ārstēties.

“Pie mums tomēr vēl šie sabiedrībā ļoti labi zināmie ļaudis cenšas norobežoties. Varbūt tā ir nedaudz māņticība, jo ir bijuši precedenti, kad cilvēks ļoti aktīvi iesaistās un stāsta par savu izveseļošanos, tomēr slimība atgriežas. Bet domāju, ka mēs ejam šajā virzienā, un tas ir tikai laika jautājums, kad arī sabiedrībā zināmi ļaudis par to atklāti runās un iedrošinās pārējos līdzcilvēkus,” prognozēja Eglītis.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.