Foto-Shutterstock

Tuvām attiecībām ar agresoriem ir divas stadijas 0


Pirmā ir ievilināšanas stadija. Varmāka uzvedās tā, ka upuris apbrīno un jūsmo par viņu. No malas izskatās, ka tā ir liela mīlestība, kurai vienkārši neiespējami pretoties. Trauksmes signāli konfekšu-puķu periodā var būt:
– Viens no partneriem izjūt spriedzi. Iekšēja neizskaidrojama trauksme. It kā viss labi, bet “kaut kas nav tā”.
– Brīvības zaudēšana, nokļūšana partnera ietekmē. Maskējoties aiz rūpēm, partneris tiek pakāpeniski izolēts no viņa kādreizējā saskarsmes loka. Ideāli, ja cietušais paliek viens, bez draugu un tuvinieku atbalsta. Tā tiek novērsta iespēja sadumpoties.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

Šajā stadijā norit upura destabilizācija, ticības zaudēšana sev. Upuris meklē atzīšanu un apstiprināšanu, bet par to maksā ar pakļaušanos arvien stingrākām agresora prasībām. Sākumā upuris pakļaujas, jo vēlas iepriecināt agresoru, bet vēlāk to dara aiz bailēm. Varmāka intuitīvi jūt cietušā neaizsargātību un tādējādi iegūst kontroli pār viņu.

Cietušais mēdz attaisnot partnera uzvedību: “Viņš tā uzvedas, jo ir nelaimīgs. Es ar savu mīlestību dziedēšu un nomierināšu viņu”. Viņš domā, ka pret viņu partneris rīkojas slikti, jo trūkst informācijas vai izpratnes: “Es visu paskaidrošu, viņš sapratīs un atvainosies”. Domā, kā atrast pareizos vārdus, lai visu izskaidrotu un nesaprot, ka agresors to nevēlas zināt. Apbruņojas ar pacietību un domā, ka visu var piedot.

CITI ŠOBRĪD LASA

Protams, upuris nevar nepamanīt un vienmēr pievērt acis uz partnera “ļoti dīvaino” uzvedību, kas sagādā tik daudz sāpes. Un tajā pašā laikā cietušais turpina idealizēt agresoru citos aspektos. Piemēram, slavē, kā viņš strādā, cik ir gudrs, labs kā tēvs vai māte, erudīts, prot radīt labu iespaidu, ar humora izjūtu utt.

Mēģina pielāgoties, saprast, ko vēlas sasniegt agresors un savu atbildības daļu tajā. Meklē loģisku izskaidrojumu partnera uzvedībai. Un saglabā attiecības, cerot, ka viņš mainīsies.

Ievilināšanas stadija var ilgt vairākus gadus. Kad cietušā griba ir paralizēta un viņš nevar aizsargāt sevi, attiecības pāriet otrā stadijā – atklātā vardarbībā.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.