Foto: LA.lv

Ne tikai dzērvenes ar medu. Veselīgi pašmāju produkti, kas ļaus izvairīties no vīrusiem 0

Lai gan šogad rudens ir siltāks kā ierasts, nelūgtie viesi – vīrusi tepat vien ir. Ja nevēlies, lai tie tevi pārsteidz nesagatavotu, jau laikus ir jānodrošinās, uzturā pastiprināti iekļaujot produktus, kas organismu aizsargā no dažādām saslimšanām.

Reklāma
Reklāma
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Veselam
Neviens to pat nenojauta – pasaulē populāros kosmētikas produktos vēzi izraisošas ķīmiskas vielas 800 reižu pārsniedz normu 42
Lasīt citas ziņas

“Aplūkojot sastāvu uztura bagātinātājiem, kas paredzēti imunitātes stiprināšanai, pārliecinājos, ka visas minētās sastāvdaļas jau atrodamas manā ledusskapī vai saldētavā. Turklāt šie produkti nesatur krāsvielas, aromatizētājus, konservantus un citas sastāvdaļas, kas imunitātei nemaz par labu nenāk,” tā secinājusi Rimi veselīgas ēšanas eksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina.

Lai palīdzētu organismam pretoties rudens vīrusiem, bet gadījumā, ja vīruss jau noķerts, ātrāk atgūt spēkus, jāizvēlas produktus, kas bagāti ar vitamīniem, antioksidantiem, minerālvielām un citām bioloģiski aktīvām vielām. Līdzās jau tādiem klasiskiem imunitātes stiprinātājiem kā ķiploks, dzērvenes un medus, Olga Ļubina iesaka dažādot uzturu arī ar citiem pašmāju produktiem – avenēm, cidonijām un smiltsērkšķiem.

Avenes

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto-Fotolia

Burvīgs palīgs imunitātes stiprināšanai. Satur gan C vitamīnu, gan kobaltu – minerālvielu, kas piedalās B12 vitamīnu sintēzē, aktivizē lipīdu un folskābes vielmaiņu. Savukārt, avenēs esošā minerālviela varš piedalās oksidēšanas procesos, kā arī dzelzs vielmaiņā, palīdzot nodrošināt organisma šūnas ar skābekli.

Cidonijas

Foto; Robertsre/Shutterstock

Latvijas superprodukts, par kuru būtu jāatceras biežāk. Cidonijas, līdzīgi kā avenes, satur gan varu, gan C vitamīnu. Vēl to sastāvā ir daudz organiskās skābes, tādi mikroelementi kā dzelzs, cinks, E vitamīns, fosfors, kā arī ārkārtīgi daudz antioksidantu.

Smiltsērkšķis

‘Botaņičeskaja ļubiteļskaja’
Foto: Valdis Semjonovs

Bagāts ar A vitamīnu un beta-karotīnu. C vitamīna koncentrācija svaigā smiltsērkšķī ir vienkārši kolosāla – vairāk nekā 200% no dienā nepieciešamās devas var uzņemt apēdot 100g smiltsērkšķu. Smiltsērkšķa kombinācija ar cidonijām un medu ir īsts C vitamīna sprādziens.

Dzērvenes

Photo: PM/SCANPIX

Tās satur tanīnus, tādēļ spēj pasargāt cilvēka organismu no infekcijām. Vēl dzērveņu sastāvā ir ne mazums citu veselības stiprināšanai vērtīgu vielu un vitamīnu – PP, C, K, B1 un B2 vitamīni, lielā koncentrācijā organiskās skābes, flavonoīdi un pektīnvielas. Starp citu, dzērvenes ir arī dabīgs konservants, tāpēc tās ilgi saglabājas svaigas.

Ķiploki

Foto: Valdis Semjonovs

Tie darbojas kā pretiekaisuma, pretmikrobu, antiseptiskais līdzeklis un kopumā tiem ir izteikta antibakteriāla iedarbība. Ķiplokus, protams, neēdīsi īsi pirms došanās cilvēkos, taču vakariņās tos ieteicams pievienot, piemēram, salātiem, jo tie satur daudz ēteriskās eļļas, fitoncīdus, fitosterīnus, B grupas un D vitamīnus.

Reklāma
Reklāma

Medus

Foto: Africa Studio/Shutterstock

Medus ir sastopams gandrīz katrā mājā, jo ir visiem zināms palīgs saaukstēšanās gadījumos. Garšīgs un bagāts ar imūnaktīvām vielām.

Lietojiet šos un citus Lavijas superproduktus, lai stiprinātu savu imunitāti un spētu pilnvērtīgi izbaudīt arī rudens-ziemas sezonu! Iekļaujiet šos produktus savās iecienītajās receptēs vai arī izmēģiniet ko jaunu.