Foto – Shutterstock

Stomatoloģijas institūts: nav tik daudz budžeta līdzekļu 0

Vērsāmies SIA “Stomatoloģijas institūts”. Lai arī bērna vārds un uzvārds ir zināms, iestādei nav juridisku tiesību komentēt konkrētā pacienta zobu stāvokli un veiktās manipulācijas. Tādēļ atbilde ir par to, kādā kārtībā līdzīgās situācijās tiek sniegti zobārstniecības pakalpojumi bērniem līdz 18 gadu vecumam.

Reklāma
Reklāma
Pasaule visdrīzāk tomēr ir plakana – astrofiziķis izpētījis zemi visaugstākajā precizitātes līmenī
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 37
TESTS: Atbildi tikai uz 6 jautājumiem un mākslīgais intelekts izrēķinās tavu vecumu!
Lasīt citas ziņas

“Uz zoba ekstrakciju (izraušanu) dažādu iemeslu dēļ un kompleksu zobu labošanu narkozē Stomatoloģijas institūtā ierodas bērni no visas Latvijas. Šādam pacientu skaitam, diemžēl, ir tendence pieaugt. Uz 01.07.2016. gaidīšanas rindā uz kompleksu plānveida zobu labošanu un ekstrakcijām narkozē par valsts budžeta līdzekļiem ir reģistrēti 897 bērni.

Ja mazajam pacientam ir nepieciešama zoba ekstrakcija pēc iespējas ātrāk, to veic saskaņā ar valsts budžeta programmas finansējumu un tās nosacījumiem. Par pašu zoba ekstrakciju nav jāmaksā, taču, ja speciālists iesaka (bērns never vaļā muti, baidās u.c.) vai pacienta vecāki vēlas veikt ekstrakciju narkozē, šo pakalpojumu iespējams saņemt par maksu, tādēļ, ka piešķirtais finansējums narkozei nav pietiekams visiem pacientiem,” skaidro SIA “Stomatoloģijas institūta” sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Lielmale.

CITI ŠOBRĪD LASA

Saskaņā ar līgumu par zobārstniecības pakalpojumiem un līgumu par sekundāro ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu un apmaksu, kurā ietilpst narkoze jeb vispārējā anestēzija, piešķirtais finansējums visam gadam tiek sadalīts pa mēnešiem laika periodā no 1.janvāra līdz 31.decembrim. Stomatoloģijas institūtam ir jāplāno līdzekļu izlietojums un pacientu pieraksti tā, lai tas netiktu pārtērēts. Te nu jāatgādina, ka Stomatoloģijas institūts ir privāta iestāde, nevis valsts SIA, kā nereti iedomājas – komerciāla iestāde, kas domā par savu biznesu.

Ieva Lielmale atzīst, ka bērnu zobārstniecībā galvenā problēma ir zemais valsts budžeta finansējums, konkrētāk, zemie tarifi. Tie nesedz visas materiālu, speciālistu un atbalsta personāla izmaksas. “Tas ir viens no iemesliem, kādēļ daudzas zobārstniecības prakses atsakās no līguma slēgšanas ar NVD, tas nav finansiāli izdevīgi. Pacienti no šīm praksēm nonāk arī institūtā, bet tas vēl vairāk palielina rindu garumu un ārstu noslodzi.”

Vecāki ar neskaidriem jautājumiem vienmēr var vērsties pie konkrētā speciālista, klīnikas administrācijā, Stomatoloģijas institūta administrācijā vai reģistratūrā un uz tiem tiks sniegta atbilde par konkrēto pacientu un konkrēto situāciju.

Kā skaidro institūta pārstāve Ieva Lielmane, narkozei vispārējā anestēzijā kvotu skaits ir ierobežots, ko Stomatoloģijas institūts izmanto:
1.bērniem invalīdiem;
2.plānveida ķirurģiskām (mēles saitītes operācijas u.c.), kā arī mutes dobuma sanācijas (zobu labošanas) procedūrām, uz kurām institūtā, diemžēl, gaidīšanas rindā ir pierakstīti 897 bērni;
3.akūti, tikai pēc ķirurģiskām indikācijām. (To nepiešķir gadījumos, piemēram, ja zoba lūzums, bojājums ir hroniska kariesa rezultāts).

Zobu ekstrakcijas un zobu labošanu bērniem par valsts budžeta līdzekļiem vienmēr var veikt un veic izmantojot lokālo anestēziju, un tā ir pieejama visiem.

Stomatoloģijas institūts ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kuras visas kapitāla daļas pieder Rīgas Stradiņa universitātei.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.