Valda Vītola, pirtniece. Pirts Galgauskā „Lazdukalnā”. 05/01/2016 foto: Karīna Miezāja/Latvijas Avīze
Valda Vītola, pirtniece. Pirts Galgauskā „Lazdukalnā”. 05/01/2016 foto: Karīna Miezāja/Latvijas Avīze
Foto: KARĪNA MIEZĀJA

Katrai darbībai pirtī atbilst savas dainas. Vienas tiek teiktas, pirti kurinot, citas – vedot peramo ūdeni, uzklājot skrubi un to nomazgājot, enerģētiski bagātinot lāvu un veicot citus rituālus. Savas pirtī izmantotās attīrošās, dziedinošās un stiprinošās dainas viņa apkopojusi grāmatā Pirtī mana dvēselīte ar Dieviņu runājās, taču tās mainās un krājums papildinās. 0

Pirts rituāls Lazdukalnos ir aptuveni četras stundas garš, iepriekš ilgumu nevar prognozēt. Ja nelīdz Bēdu manu, lielu bēdu un joprojām jūtams smagums, tiek meklētas citas spēcīgas dziesmas.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TV24
Banka darba samaksu pārskaita tiesu izpildītājam, neskatoties, ka parādnieka apgādībā ir trīs nepilngadīgi bērni. Advokāts skaidro, vai tā var
RAKSTA REDAKTORS
Laimai Vaikulei piederošajā skaistumkopšanas salonā fiksēti valodas pārkāpumi un neētiska attieksme pret klientu, taču risinājumi neseko
Lasīt citas ziņas

Valdas pieredze liecina, ka reizēm pirts rituāls norit ļoti smagi, jo notiek dziļa garīga un fiziska attīrīšanās, kad caur ādu izdalās sīki kristāliņi – kā magoņu sēkliņas. Pirtniecei savu spēku palīdz sargāt īpašas dainas un reiki – enerģija, ar kuras starpniecību var sakārtot organismu. Viņai ir piešķirta meistara III pakāpe.

Kvēpinot pērtuvi, pirtniece izmanto stiprus vārdus. Šim nolūkam viņa izmanto kadiķi, vērmeli, vībotni, piparmētru un apiet telpai trīs reizes riņķī pulksteņa rādītāja virzienā, skandējot tautasdziesmu:

CITI ŠOBRĪD LASA

Dzelžu tēvs, dzelžu māte
Dzelžu pirti kurināja,
Kas var dūmus savienot,
Tas var kaites izdziedēt.

Pirmā pēriena laikā tiek attīrīta cilvēka aura, bet otrajā uz ķermeņa klāj skrubi, kas gatavots no jūras sāls, sodas un vairākām citām sastāvdaļām: samaltām ozolzīlēm, kastaņiem, kalmju saknēm, ugunspuķēm un vīgriezēm.

“Veidojot to tikai no dažiem komponentiem, peramajam var kaut kā pietrūkt, taču šajā gadījumā organisms noteikti paņems sev vajadzīgo,” skaidro pirtniece. “Sāls uztver informāciju un dziedina, tāpēc skrubējot dziedu par saulīti kā māmulīti, kas dod siltumu un dziedina.”
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.