Pamazām zuda aizspriedumi 6


“Kopš iepazinu šamanismu, man izveidojies pavisam citāds skatījums uz dzīvi. Taču nokļūšana līdz šai sajūtai un izpratnei bija garš un lēns process. Paiet ilgs laiks, kamēr mūsdienu cilvēkam tiek nojaukti visi aizspriedumi un pieņēmumi,” viņš stāsta.

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
Norvēģijā ir pilsēta, kuras iedzīvotājiem jau vairāk nekā 70 gadus ir aizliegts nomirt. Nežēlīgs liktenis sagaida tos, kuri saslimuši 30
Lasīt citas ziņas

Jaunībā Jānis bijis liels sportotājs, spēlējis volejbolu, regbiju, basketbolu, piedalījies sacensībās dažādās vieglatlētikas disciplīnās. Gara auguma, tomēr svars bijis pārlieku liels, 130 kilogramu. Kad stājies augstskolā, ārsts ieteicis domāt par veselību, jo organismam var kļūt par grūtu. Jānis apņēmies nomest svaru. Devies uz grāmatu veikalu, lai atrastu kādu lasāmvielu par diētām. “Esmu pateicīgs, ka manās rokās nonāca grāmata, kas stāstīja par alternatīvo uzturu, pareizu pieeju veselībai. Sāku daudz ko no tā ievērot, izvairījos no medikamentu lietošanas, dzēru zāļu tējas. Kad pārcēlos uz dzīvi Londonā, vietējā ekoveikalā notika seminārs par alternatīvo uzturu. Tur pirmo reizi satiku Lesliju Kentoni, kura jau bija populāra, vadīja televīzijas raidījumu. Tagad viņu uzskata par īstu veselības guru Anglijā un Amerikā. Leslijas grāmata Svaigās enerģijas bībele ir izdota arī latviski.

No viņas pirmoreiz dzirdēju, ka jārūpējas ne tikai par miesu, bet arī garīgo veselību. To var palīdzēt uzturēt šamanisms. Tad viņa minēja, ka šamanisms joprojām pastāv trijās Eiropas kopienās, un viena no tām esot letts (latvieši – vācu val.). Gandrīz nokritu no krēsla – latviešiem ir saistība ar šamanismu?! Pēc lekcijas piegāju pavaicāt. Izrādījās, runātāja pārteikusies, gribējusi sacīt laps (sāmi – angļu val.). Tomēr mana ziņkāre bija iekustināta.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tas notika pirms 18 gadiem. Sāku apgūt šamanismu, šo seno un aizmirsto māku. Skolojos pie tās praktizētājiem Anglijā un Zviedrijā, izmantoju universālo metodi, ko dēvē Core Shamanism, tā tveras pie kodola, serdes, būtības. Kopš strādāju Latvijā, ņemu vērā latviešu kultūras elementus un tautas mentalitāti.”

Dvēseles ceļojums ar bungām

“Šis laikmets dots cilvēces garīgajai atmodai. Dieva dotā kārtība ir noteikumi, pēc kuriemā mums jādzīvo. Tos neievērojot, nonākam mūsdienu situācijā, kad gandrīz esam uz pašiznīcināšanās robežas. Beidzot sākam saprast, cik ļoti esam attālinājušies no dabas, no sava dvēseles uzdevuma, kas dots šajā dzīvē.

Mūsu senči noteikti dzīvoja dievišķāk, nekā varam iedomāties. Visu, ko pašlaik atklāj kvantu fizika un citas mūsdienīgās zinātnes, senajās šamaniskajās kultūrās cilvēki jau zināja. Nereti uzskata, ka šamanisms pastāvējis tikai Sibīrijā. Šis vārds gan ir XVII gadsimta Pēterburgas zinātnieku izgudrojums, tomēr šamaniskā kultūra eksistēja daudzviet pasaulē. Tālā senatnē droši vien tā bija svarīga eksistences sastāvdaļa ikvienai tautai. Arī mūsu senčiem – indoeiropiešu tautu grupām, pirms tās sadalījās ciltīs un pēc tam, līdz pat viņu pārkristīšanai. Pakāpeniski visi to zaudēja,” uzskata latviešu šamanis Jānis.

Viņš uzskata, ka arī latvju tautas dainās var nojaust šamanisma klātbūtni. Tās ataino garīgus ceļojumus, piemēram, kāpšana pa garo pupu debesīs. Akadēmiskā interpretācija to gan skaidro racionāli, pieminot vien simbolismu, taču šāda pieeja ir saprotama, jo kā gan var pietuvoties vārdiem, kas tapuši citā apziņas līmenī.

“Šamaniskais pasaules skatījums pieņem kā pašsaprotamu to, ka jebkuram objektam – dzīvam vai nedzīvam – ir gars, garīgs aspekts. Šamanis ir cilvēks, kas redz. Viņam ir zināšanas un metodika, kā šķērsot robežu starp fizisko, materiālo un garīgo pasauli. Tas sniedz iespēju komunicēt ar gariem.

Reklāma
Reklāma

Lai dotos dvēseles ceļojumā uz neredzamo, paralēlo, smalko garu pasauli, kas pastāv līdzās taustāmai realitātei, šamanisma praktizētājs izmanto ritmu, deju, dziesmu, kas palīdz nonākt transa jeb alternatīvās apziņas stāvoklī. Pasaules tradīcijā visbiežāk izmanto bungas. Pētījumi apstiprinājuši, ka monotonais šamaņa bungu ritms iedarbojas uz galvas smadzeņu čiekurveida dziedzeri. Aptuveni 240 sitienu minūtē stimulē šo dziedzeri, tas aktivizējas un liek izdalīties vielai, kas maina apziņas stāvokli, izstrādā tā dēvētos labsajūtas hormonus.

Ja veicu šamanisku procedūru kādam citam, izmantoju bungas. Kad garīgajā ceļojumā dodos pats, ar uzdevumu sev, uzlieku bungu skaņu ierakstu un klausos to austiņās, arī tas palīdz nonākt meditatīvā transā.”

Latviešu šamanis skaidro, ka dvēseles ceļojums vienmēr tiek veikts ar kādu nolūku, uzdevumu, jautājumu. Iegūt spēku vai palīdzību, informāciju vai atbildes par jebkuru savas dzīves jomu, par garīgumu un veselību, nodarbošanos un attiecībām. Var ceļot, piemēram, lai satiktu uzsāktā projekta garu, lai pajautātu, kā to labāk attīstīt.

“Taču atbilde nebūs saskaņā ar mūsdienu materiālās ievirzes prasībām, bet gan Visuma, dievišķo vērtību skatījumā. Varbūt šis aspekts daudzus nemaz neinteresē,” piebilst Jānis.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.