Foto – Shutterstock

1.mīts: Bērni ir jādzemdē jaunībā. 0

Reālā dzīve: Visi mūsdienās grib labi justies un labi dzīvot, neatkarīgi no vecuma. Tādējādi sieviete visbiežāk vienkārši cenšas noķert pašreizējo sabiedrībā valdošo dzīves ritmu un tempu. Piemēram, agrākos gados sieviete 40 gadu vecumā visbiežāk bija jau vecāmāte, un daudzos gadījumos tas bija spriedums viņas kā sievietes dzīvei – “viss beidzies!” Taču mūsdienās dzīve rit pilnīgi savādāk: sieviete jaunībā mācās, apgūst profesiju, pēc tam meklē darbu, veido karjeru un mēģina kļūt finansiāli pastāvīga, un amoka skrējiens nereti beidzas tikai 35+ vai 40+ vecumā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Peru valdība oficiāli klasificējusi transpersonas un nebinārās personas kā “garīgi slimas”
Lasīt citas ziņas

2.mīts: Jaunībā jāiekārto dzīve, bērni nekur nepazudīs arī pēc 30.

Reālā dzīve: Sievietei vienmēr jāatceras viena dzīves patiesība – sievietei dzimšanas brīdī tiek iedots viss viņas individuālais dzimumšūnu – olšūnu komplekts. Dzīves laikā tās nevairojas un neatjaunojas. Tieši pretēji – tās noārdās. Tajā pašā laikā neviens nezina, un to nav iespējams pārbaudīt, cik dāsni daba sievieti apveltījusi ar olšūnām, jo tas var būt ļoti individuāli. Tādējādi reālajā dzīvē ir gadījumi, kad vienai sievietei olšūnu krājumi izsīkst un menopauze iestājas tikai 60 gados, kamēr citai – problēmas vērojamas jau 20 gados, jo vienkārši daba, piešķirot individuālo olšūnu skaitu, nav bijusi dāsna. Turklāt situāciju var ietekmēt arī dažādi blakus apstākļi, piemēram, dažādas ginekoloģiskās un vispārējās saslimšanas utt. Situācijas ir ļoti individuālas, tāpēc ir virkne faktoru, kurus reproduktologs ņem vērā, analizējot sievietes auglības spēju dotajā brīdī un potenciālu nākotnē.

CITI ŠOBRĪD LASA

3.mīts: Jo lielāks vecums mātei, jo lielāki riski bērnam

Reālā dzīve: Atbilde ir – jā un nē, jo šajā mītā ir sajauktas divas atšķirīgas lietas. Sievietei jāapzinās, ka viņas šūnas, tostarp dzimumšūnas – olšūnas bioloģiski noveco un vairs nav tik enerģiskas kā jaunībā. Dzīves pilnbriedā tām savu reizi var arī pietrūkt spēka. Tomēr parasti cilvēki satraucas par faktu, ka pēc 35 gadiem abiem dzimumiem pieaug ģenētisko slimību risks. Taču mūsdienu medicīnas iespējas ļauj nodrošināt dažādas nepieciešamās analīzes. Turklāt tajos gadījumos, kad sieviete nav paļāvusies uz likteni vai nejaušību, bet bērnu savā dzīves pilnbriedā plānojusi apzināti un laicīgi, izmantojot iespēju jaunībā olšūnas sasaldēt uz laiku, IVF (in vitro fertilization) procesa ietvaros iespējams veikt šūnu embrioloģisko diagnostiku un līdz ar to izvēlēties ne tikai savās jaunības šūnās balstītu, bet arī veselīgāko embriju. Šajā gadījumā mūsdienu medicīnas iespējas agrāko laiku riskus atceļ.

4.mīts: Dzemdēt bērnu vēlīnā vecumā izšķiras dzemdēt vientuļas sievietes, lai nepaliktu vienas

Reālā dzīve: Noteikti nē. Biežāk tie ir pāri, nereti arī ar “jaunības bērniem”. Vienā gadījumā pārim ir kopīgi bērni, kas jau izauguši lieli. Citā gadījumā pārim tā ir otrā laulība, kas nozīmē, ka abiem pirmajās laulībās jau ir bērni, un viņi jēdzienu “ģimene” saprot kā dzīvi kopā ar bērniem. Tāpēc tikai likumsakarīgi, ka šāds pāris, satiekoties otrajā laulībā, neraugoties uz briedumu, vēlas kopīgus bērnus.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.