
Zinātnieki atklājuši “slaiduma recepti”: izrādās, ka svarīgs ir nevis ēdiens, bet tā uzņemšanas secība 0
ASV zinātnieki ir atklājuši, ka slaidumu iespējams panākt, mainot nevis ēdienu, bet gan tā uzņemšanas kārtību. Izrādās, ka olbaltumvielu un šķiedrvielu lietošana pirms ogļhidrātiem var palīdzēt izvairīties no liekā svara, raksta “Daily Mail”.
Pie šāda secinājuma nonākuši Stenforda Universitātes pētnieki, kuru pētījuma rezultāti publicēti žurnālā “Nature Medicine”.
Viņi gribēja noskaidrot, vai šķiedrvielu, olbaltumvielu vai tauku uzņemšana pirms ogļhidrātu lietošanas var samazināt vai aizkavēt cukura līmeņa straujus kāpumus asinīs – vienu no galvenajiem riska faktoriem liekā svara un 2. tipa diabēta attīstībā.
Eksperiments atklāja, ka šo nevēlamo cukura lēcienu iespējams novērst, nevis mainot pārtikas veidu, bet mainot tās lietošanas secību.
Pētījumā piedalījās 55 brīvprātīgie, no kuriem apmēram pusei bija konstatētas pirmsdiabēta pazīmes – stāvoklis, kad cukura līmenis asinīs pārsniedz normu, taču vēl nav sasniedzis diabēta diagnozei nepieciešamo slieksni.
Visiem dalībniekiem nepārtrauktai cukura līmeņa uzraudzībai asinīs tika piestiprinātas ierīces.
Eksperimenta dalībniekiem katru dienu tika dotas trīs porcijas rīsu. Desmit minūtes pirms katras maltītes viņiem tika dots vai nu uztura bagātinātājs ar šķiedrvielām , olbaltumvielas vārītu olu baltumu veidā, vai piena tauki.
Analizējot iegūtos rezultātus, pētnieki atklāja, ka, pirms rīsu ēšanas, apēdot šķiedrvielas vai olbaltumvielas , būtiski samazinājās cukura līmeņa pieaugumu asinīs, ko parasti izraisa šis ogļhidrātiem bagātais ēdiens.
Savukārt tauku lietošana pirms ogļhidrātu lietošanas cukura lēcienu nemazināja, taču to aizkavēja.
Tas liecina, ka ēdot dārzeņus (kā šķiedrvielu avotu) vai olbaltumvielas, piemēram, olas, pirms ogļhidrātu saturošiem produktiem, iespējams novērst straujas cukura svārstības asinīs, kas bieži noved pie pēkšņa apetītes pieauguma un vēlmes uzņemt vairāk kaloriju.
Pētījuma autors un ģenētikas eksperts, profesors Maikls Snaiders norāda, ka nav iemesla atteikties no ogļhidrātiem, taču izšķiroša nozīme var būt to lietošanas secībai.
Viņš iesaka ogļhidrātus ēst maltītes beigās, lai gan vēl nav precīzi noteikts, vai pirms tiem vislabāk ir lietot olbaltumvielas, taukus vai šķiedrvielas.
“Ēdiet salātus vai hamburgeru pirms frī kartupeļiem, ” eksperts aicināja.
Pētnieki arī atzīmēja, ka šķiedrvielu, olbaltumvielu un tauku ietekme uz cukura līmeni asinīs bija mazāk izteikta dalībniekiem ar pirmsdiabēta pazīmēm. Tas liek domāt, ka šī tēma prasa padziļinātus pētījumus.
Ogļhidrāti, piemēram, rīsi, kartupeļi, maize un makaroni, ir enerģētiski bagāti pārtikas produkti, kas asinīs ātri pārvēršas cukurā.
Saskaņā ar Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta datiem, ogļhidrātiem būtu jāsastāda apmēram trešā daļa no ikdienas uztura.
Ieteicams izvēlēties pilngraudu produktus, piemēram, rupjmaizi vai kartupeļus ar mizu, jo tie satur vairāk šķiedrvielu un uzturvielu, kā arī palīdz lēnāk atbrīvot cukuru asinīs, nodrošinot ilgstošu sāta sajūtu.
2. tipa diabēts rodas, ja organisms neražo pietiekami daudz insulīna vai ja saražotais insulīns nedarbojas pareizi.
Augsts cukura līmenis asinīs laika gaitā var izraisīt sirdslēkmes un insultu, kā arī problēmas ar acīm, nierēm un kājām.
Šī stāvokļa simptomi, ko diagnosticē, veicot asins analīzes, ir spēcīgas slāpes, nogurums un nepieciešamība biežāk urinēt. Taču daudziem cilvēkiem nav nekādu pazīmju.