Foto – Shutterstock

Ketija Šēnberga: „Svarīga arī tīra elpa.” 0


Izrādās, bērnībā bail no zobārsta bijis arī akcijas „Man ir tīri zobi!” atbalstītājai un mobilās aplikācijas „Zobs” sejai Ketijai Šēnbergai. „Bet mūsdienās viss ir mainījies, un tagad man noteikti vairs nav bail no zobārsta. Uzskatu, ka svarīgs ir ne tikai smuks smaids, bet arī laba, tīra elpa. Šobrīd mana māsa mācās par zobārstu, un tas ir vēl viens labs atgādinājums par to, cik svarīgi ir rūpēties par mutes veselību,” atklāja Ketija Šēnberga. Viņas teikto papildināja galvenais zobārsts Latvijā Andis Paeglītis: „No zobu veselības atkarīga arī mūsu vispārējā veselība, jo baktērijas ceļo pa visu organismu, iespaidojot to.”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Lasīt citas ziņas

Starp citu, tie, kuri izmanto aplikāciju „Zobs” un tīra zobus gan no rīta, gtan vakarā, piedalās izaicinājumā. Tādu jau pieveikusi 12 gadus vecā Patrīcija, kura turpina lietot aplikāciju katru dienu. Meitene neslēpa, ka viņa centīgi rūpējas par savu zobu veselību, un līdz šim Patrīcijai ielikta tikai viena plomba. Lai meitene vēl labāk varētu pārliecināties, ka visas zobu maliņas tiešām iztīrītas rūpīgi, Patrīcija saņēma izaicinājuma balvu – aplikumu iekrāsojošās tabletes. Ja kāda zoba rieviņā būs paslēpies aplikuma graudiņš, tabletes to iekrāsos un tas būs labi pamanāms. Starp citu, kā atklāja Andis Paeglītis, pusaudža vecumā meitenes centīgāk tīra zobus un izturas atbildīgāk pret savas mutes veselību, nekā puiši.

Pasākuma laikā bija iespēja vērot izglītojošu multfilmu, kāpēc ir svarīgi tīrīt zobus un kā to pareizi darīt, kopā ar zobu fejām varēja spēlēt spēles, zīmēt, veidot, līmēt, kā arī bija iespēja nobildēties kopā ar zobiņu Baltiņu un Urķi īpaši ierīkotā fotostūrī.

CITI ŠOBRĪD LASA

Noslēgumā bērniem bija iespēja piedalīties viktorīnā, atbildot uz jautājumiem. Piemēram, cik daudz ir piena zobu, pēc cik ilga laika jāmet miskastē košļājamā gumija un tā tālāk.

Vairāk informācijas meklējiet interneta vietnē www.tirizobi.lv, kur pieejamas dažādas interaktīvas sadaļas bērniem un pusaudžiem un iespējams uzzināt visu par pareizu zobu tīrīšanas tehniku un citus ar mutes dobuma higiēnu saistītus jautājumus. Jaunākais mājaslapas papildinājums ir interaktīvs 3D zobārsta kabinets.

Atgādinām, ka līdz 18 gadu vecumam valsts apmaksā zobārstniecības pakalpojumus bērniem, tāpēc aicinām jauniešus izmantot valsts sniegto iespēju un regulāri vismaz 2 reizes gadā apmeklēt zobārstu, kā arī 1 reizi gadā apmeklēt zobu higiēnistu. 7, 11 un 12 gadu vecumā zobu higiēnista pakalpojumus valsts apmaksā divas reizes gadā. Zobārstniecības pakalpojumus par valsts budžeta līdzekļiem sniedz zobārstniecības speciālisti un ārstniecības iestādes, kas ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu. Sarakstu ar iestādēm meklējiet www.vmnvd.gov.lv vai www.tirizobi.lv.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.