Mobilā versija
-2.9°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
9. decembris, 2013
Drukāt

Kazas piens neizraisa alerģiju (1)

shutterstock_137315114

“Pastāstiet par kazas piena un no tā gatavoto produktu uzturvērtību!” Guntis Kļaviņš Rīgā

Uztura speciāliste Liene Sondore uzsver, ka kazas piens nav treknāks par govs pienu – tauku saturs tajā ir 3,5 – 4 %, bet atšķirībā no govs piena tauku lodītes kazas pienā ir daudz sīkākas, tādēļ neuzpeld virspusē un neveido krējumu. Šī iemesla dēļ kazas piens cilvēka organismā ļoti labi asimilējas un nerada slodzi gremošanas sistēmai. Cilvēki, kuriem ir alerģija pret govs pienu, kazas pienu var lietot droši, jo tas nesatur laktozi.

Kazas pienā ir daudz vērtīgu vitamīnu, minerālvielu, kas labvēlīgi iedarbojas uz redzi un ādu. Papildus ir arī lizocīms – ferments, kas sastopams arī dažādos bioloģiskajos šķidrumos, piemēram, suņu siekalās. Šī viela dabīgā veidā dezinficē un palīdz organisma imūnsistēmai veikt savu aizsargfunkciju.

Kazas pienā ir arī daudz kaprīnskābes, kam piemīt uzmundrinošas īpašības, tādēļ labvēlīgi ietekmē bērnu, vecu un slimu cilvēku organismu.

Neaizvietojamās Omega-3 taukskābes, kas ir kazas pienā, veicina sirds un asinsvadu veselību.

Atšķirībā no govs piena kazas piens nesatur karotīnu, tādēļ kazas sviests ir pilnīgi balts, toties tajā ir vairāk A vitamīna.

No kazas piena var ražot sieru, ko iedala divās grupās – neno­gatavinātais jeb svaigais un nogatavinātais siers. Pēc struktūras ir mīkstais, vidēji mīkstais, stingrais un cietais siers.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Alerģijas izraisītājs ir piena olbaltums; līdz ar to cilvēki ar alerģisku reakciju NEDRĪKST lietot pienu arī kazas. Laktoze ir piena cukurs/ogļhidrāts, laktozes nepanesība ir pilnīgi kaut kas cits.

Draugiem Facebook Twitter Google+