RSU Publicitātes foto

Vai ir alternatīvas procedūras zoba sakņu kanālu ārstēšanai iekaisuma gadījumā? 5


Vienīgā alternatīvā procedūra ir zoba izraušana, kas var radīt vēlāku blakusesošo zobu pārvietošanos, sabīdīšanos vai novirzīšanos zobu rindā un apgrūtināt košļāšanas funkciju. Zoba izraušana ir viens no vieglākajiem un ātrākajiem iekaisuša zoba ārstēšanas tūlītējiem veidiem, bet tālāka šī izrautā zoba aizvietošana var kopumā būt finansiāli dārgāka un laikietilpīgāka.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
Kokteilis
Juris Žagars atklāj vīrieša lietošanas instrukciju: “Nevajag visu laiku psihot kā trakam ezim!” 20
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek 40
Lasīt citas ziņas

Kādas priekšrocības ir mikroskopa pielietojumam endodontiskā ārstēšanā?

Sakņu kanālu ārstēšana tiek veikta ar milimetru precizitāti, kas prasa gan labu redzamību lupas palielinājumā, gan manipulāciju veikšanu ar maksimālu precizitāti kustībās un virzienā zoba audos. Klīniskās prasmes, precizitāte un redzamība, tiek panākta ar pietiekamu un labu apgaismojumu un palielinājumu operāciju laukā, ko rada mikroskops – tas pacientam nodrošina ārstēšanas procesa veikšanu visaugstākajā iespējamā kvalitātē.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kādos gadījumos speciālists izmanto speciālu mikroskopu zoba endodontiskās ārstēšanas laikā?

Tie ir šādi gadījumi:
 Bloķētu ar paša zoba audiem un ļoti sašaurinātu sakņu kanālu atrašanā;
 Ielauztu instrumentu, tapu, skrūvju vai termafila (silta kanāla pildījuma) pildījuma serdes izņemšanā;
 Sakņu kanālu pakāpju apiešanā, lai piekļūtu sakņu kanālu gaitai;
 Sakņu kanālu ieejas izveidošanā, lai pēc iespējas mazāk noņemtu zoba materiālu un saudzētu dabīgos zoba audus;
 Bioloģisku un mākslīgi radītu jeb jatrogēnu perforāciju (atvere, caur kuru ir savienojums ar blakus esošiem audiem) slēgšanā. Saknes plaisu un lūzumu atrašana, kuras nav iespējams redzēt ar neapbruņotu aci;
 Mikroķirurģiskā endodontiskā sakņu kanālu pārārstēšanā, piemēram, sakņu rezekcijas (saknes gala izņemšana) operācijās un kanālu sapildīšanā retrogrādā ceļā (virzienā no kaula uz zobu, nevis caur zoba kroņa daļu);

Vai pēc zoba kanālu ārstēšanas ir nepieciešams zobu atjaunot ar kroni?

Ja zobs iepriekš nav bijis atjaunots ar kroni, tad jāizvērtē atlikušie zoba kroņa daļas audi (pēc kariozo audu un iepriekšējo restaurāciju izņemšanas), kas arī nosaka, vai pēc kanālu ārstēšanas būs nepieciešams veikt zoba atjaunošanu ar kroni vai kādu citu protezēšanas variantu.

Kronīša nepieciešamību nosaka zoba veids (piemēram, priekšzobi vai sānu zobi) un tas, cik daudz zobs ir pakļauts košļāšanas slodzei. Ja zobs ir zaudējis daudz zoba audus (zoba masu), tas ir vājāks un pakļauts lūšanas riskam un rezultātā aizsardzībai ir ieteicama zoba atjaunošana ar kroni. Ir situācijas, kad, lai veiktu zoba atjaunošanu pēc kanālu ārstēšanas ar zoba kroni, papildu nepieciešams zoba saknē ievietot tapu vai saknes inleju (metāliska tapa zobā, ko izgatavo zobu prtoezēšanas tehniskajā laboratorijā).

Stomatoloģijas institūtā pēc septembrī veiksmīgi pabeigtas Endodontijas nodaļas rekonstrukcijas, pacientiem tiek nodrošināta iespēja veikt zobu endodontisko ārstēšanu atjaunotās telpās ar jaunām iekārtām, kur ir ierīkotas 5 darba vietas. Nodaļa ir aprīkota ar zobārstniecības mikroskopiem, digitālo rentgeniekārtu un mūsdienu endodontiskai ārstēšanai nepieciešamiem instrumentiem un materiāliem.

Reklāma
Reklāma

Nodaļā strādā vadošie endodontijas speciālisti, RSU Zobārstniecības fakultātes mācībspēki, doktoranti, kā arī tiek veikta pētnieciskā darbība. Nodaļa ir rezidentu apmācības bāze endodontijas specialitātē. Speciālisti regulāri papildina savas zināšanas starptautiskās konferencēs, un ārstēšana tiek veikta atbilstoši Eiropas zobārstniecības asociāciju vadlīnijām, kas nozīmē, ka pacienti saņem kvalificētu un pieredzējušu speciālistu pakalpojumus.

Raksta autors: Dr. Arta Bandere
DDS, sertificēta endodontiste

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.