Foto – http://ergonomenon.com/

Izvēlēties piemērotāko 0

Aktīvo sēdēšanu var īstenot, iegādājoties palīglīdzekļus – vai nu ergonomisko līdzsvara paliktni jeb gaisa spilvenu, vai vingrošanas jeb fizioterapijas bumbu, vai speciālu datorkrēslu.

Reklāma
Reklāma

Paliktnis jeb līdzsvara spilvens

10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
VIDEO. Ovācijas un neviltota sajūsma! Dons iekļūst Eirovīzijas finālā 7
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
Lasīt citas ziņas

Ar gaisu pildīts gumijots izstrādājums, ko novieto uz krēsla. Mēdz būt dažādu formu, materiālu un biezuma sēdekļi.

Ieslīps paliktnis (augšstilbi atrodas uz tā šaurākās malas) uzskatāms par labāku, jo mugura ieņem anatomiski pareizāku pozīciju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja sēdekļa virspuse noklāta ar adatiņām, gumijas pumpiņām, vienlaikus tiek veicināta mikroasinscirkulācija. Iespējams izmantot arī pēdu masēšanai.

Mīnuss

Darināts no gumijas. Nepietiekami cirkulē gaiss, nav normāla ventilācija iegurņa zonā, rodas pārlieks siltums, tātad iespējama svīšana. Līdzīgi kā uzvelkot gumijas zābakus – kāja ar laiku sasvīst pat tad, ja ievilkta vilnas zeķe.

Svarīgi!

* Vispirms jāizmēģina, vai tieši šādas formas paliktnis ir tīkams un ērts sēdēšanai.

* Uzliekot šo papildu sēdekli datorkrēslam, atradīsimies augstāk nekā pirms tam. Līdz ar to nevilšus nolieksimies uz priekšu, radot lielāku slodzi kakla daļai. Arī kājām (pēdām) jābūt stabilā balstā, augšstilbi nedrīkst būt pārlieku piepacelti. Tātad – darba vieta jāpārkārto atbilstoši jaunajiem apstākļiem!

* Nedrīkst forsēt! Aktīvā sēdēšana ir papildu slodze muskuļiem, tātad nepieradusi mugura var pat sāpēt. Iesākumā jālimitē jaunā paliktņa izmantošanas laiks. Pēc pāris stundām palīglīdzekli liksim malā un sēdēsim pa vecam. Pamazām lietosim to arvien ilgāk.

* Arī sēžot uz līdzsvara paliktņa, vismaz reizi pusstundā jāatvēl laiks, lai pieceltos un izkustētos, izvingrinātu ķermeni.

Uzmanību! Katru reizi noņemot un uzliekot spilvenu, jāmaina krēsla augstums attiecībā pret galdu, ievērojot ergonomikas pamatprincipus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.