Pārāk maz jūras produktu 0


Arī jūras produktos ir ļoti daudz vērtīgu vielu, kas nepieciešamas cilvēka organisma darbībai. Zivīs ir ļoti daudz sirdij veselīgo omega-3 taukskābju. Pietiekams to daudzums ne vien pazemina sirds slimību risku, bet arī uzlabo smadzeņu darbību. Omega-3 taukskābes ir nepieciešamas arī, lai samazinātu iekaisuma risku.

Reklāma
Reklāma
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
RAKSTA REDAKTORS
Krista Draveniece: Inga Spriņģe, lūdzu, nemelojiet!
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 13
Lasīt citas ziņas

Jāpiebilst, ka omega-3 taukskābes nav vienīgā vērtīgā viela, kas atrodama dažādos jūras produktos. Tie ir bagāti arī ar D vitamīnu, ko mēdz dēvēt arī par saules vitamīnu. Ņemot vērā, ka Latvija atrodas tālu no ekvatora, ziemā D vitamīnu ir nepieciešams uzņemt ar uztura palīdzību.

Pārāk maz riekstu un sēklu

Rieksti un dažādas sēklas satur daudz olbaltumvielu, kā arī vērtīgas minerālvielas un vitamīnus, bez kā organisms nevar pilnvērtīgi funkcionēt. Tajos ir daudz šķiedrvielu, magnija un nepiesātināto tauku. Tie palīdz samazināt dažādu sirds slimību, kā arī otrā tipa cukura diabēta risku. Veselības nolūkos ieteicams ēst apmēram 20 gramus riekstu katru dienu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Rieksti un sēklas satur arī vielas, kas palīdz stiprināt imunitāti. Sezama sēklās un mandelēs ir daudz vara un E vitamīna. Ja tev trūkst šo vielu, saujiņa mandeļu vai salātiem pievienotas sezama sēkliņas būs tieši laikā. Ja tavā organismā trūkst cinka, izvēlies Indijas riekstus vai arī ķirbja sēklas. Lai uzņemtu nepieciešamo selēna daudzumu, pietiks apēst pa vienam Brazīlijas riekstam dienā.

Pārāk daudz sāls

Ja sāli uzturā lieto pārāk daudz, tas veicina ūdens uzkrāšanos organismā un var veicināt negatīvas asinsvadu un sirdsdarbības izmaiņas. Lai samazinātu uzņemtā sāls daudzumu, centies izvairīties no iepriekš pārstrādātiem produktiem un dažādiem našķiem, kuru sastāvā ir daudz sāls. Gatavojot maltītes, to garšu vari bagātināt, izmantojot dažādus, garšaugus un garšvielas. Tas palīdzēs samazināt pievienotā sāls daudzumu.

Jāpiebilst gan, ka pavisam no sāls atteikties nevajadzētu. Tas ir nepieciešams šķidrumu regulēšanai un elektrisko impulsu pārnešanai starp šūnām. Ārste-dietoloģe Jūlija Bastrigina norāda, ka pieaugušam cilvēkam diennakts sāls deva ir četri līdz seši grami, bērnam līdz septiņiem gadiem – divi līdz trīs grami.

http://www.delfi.lv/vina/veseliba/

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.