Foto – Shutterstock

Saišu plīsumi  0

Ceļa locītavas kustenisko saišu bojājumi ir otra raksturīgākā problēma šajā ķermeņa daļā. Līdzīgi kā meniska traumas, arī saišu bojājumus bieži gūst aktīvu kontakta sporta veidu dalībnieki: basketbolisti, volejbolisti, hokejisti, slēpotāji, futbolisti. Saišu plīsumu var gūt, arī braucot ar motociklu, divriteni vai vienkārši skrienot un krītot uz sāniem, taču tā nav trauma, no kuras pasargāti mazāk aktīvie, piemēram, cilvēks ar lieko svaru, slīdot un pakrītot uz apledojušas ielas, arī var sabojāt saites.

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
“Gustavo ir bīstams narciss, bet Rutulis un Patrisha tērētas marionetes!” Ainārs Mielavs velta skarbus vārdus radošajiem kolēģiem 2
TV24
Viena no šī kara interesantākajām lietām: kā iespējams noslēpt 40-50 tūkstošus cilvēku pie frontes līnijas?
Lasīt citas ziņas

“Celis ir domāts, lai saliektu un iztaisnotu kāju, rotācijas kustība tajā nav paredzēta. Ja saite tiek iestiepta, pagarināta, tā vairs nepilda savu funkciju, līdz ar to medicīnā visos gadījumos runā par saišu plīsumu,” apraksta traumatologs ortopēds. “Pagarinātās saites īsti nenotur locītavu tai paredzētajā vietā – jau atkal tiek veicināta kaulu berzēšanās.”
Krustenisko saišu plīsums ir salīdzinoši smaga trauma, kas stipri sašūpo jebkura augstas klases sportista karjeru. Kā var līdzēt? Jāoperē! Saites nevar sašūt, tās rekonstruē – ņem saites no citas vietas pacienta paša ķermenī, veido transplantātu un, izveidojot caurumus gan augšstilba kaulā, gan lielakaulā, fiksē vajadzīgajā vietā. Pēc operācijas pacientam locītava jākustina, bet rehabilitācijas periods kopumā aizņem 6–8 mēnešus. Pēc saišu rekonstrukcijas locītava tomēr nav tāda pati kā agrāk.

Raksts no žurnāla “36,6°C” tematiskā izdevuma “Locītavu  veselības ceļvedis”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.