Kadru trūkums – katastrofāls 0

Rezeberga norāda, ka, piemēram, Rīgas Dzemdību namā kadru jautājums ir ne tikai ļoti slikts, bet pat katastrofāls. Tas ir saistīts, galvenokārt ar atalgojumu jeb “pārlieku lielo disonansi starp darbu ambulatorajā un stacionārajā jomā”. “Tās ir naktis, brīvdienas. Stacionārajā veselības aprūpē ļoti trūkst anesteziologu, ginekologu, dzemdniecības speciālistu.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

Ja Rīgas Dzemdību namā ārsta stundas takse ir 5,08 eiro, tad ir saprotams, ka visi grib dzīvot un meklē iespēju strādāt ambulatori. Ja man Dzemdību namā no grafika izkrīt kāds ārsts, viņa vietā atrast kādu ir neiespējami, jo visi strādā paralēli ambulatori,” stāsta Rezeberga.

Analizējot mātes mirstības rādītājus, tiek meklētas atbildes uz jautājumiem, kāpēc tā noticis, bet atsevišķos gadījumos iezīmējas resursu trūkums dzemdību nodaļās, iespējama nekompetence. Katrai dzemdību nodaļai jābūt aprakstam, kā rīkoties vienā vai citā situācijā, tostarp, jābūt skaidrībai, ko dara māsa, ko ārsts, kur atrodas asinis, ja nepieciešama asins pārliešana, bet realitātē bieži vien kāds no posmiem nenostrādā, pieļauj Rezeberga. Veselības inspekcija nesen paviesojusies visās Latvijas dzemdību nodaļās, lai papētītu, vai šādi apraksti jeb rīcības plāni eksistē, tomēr realitātē, iespējams, operācijas māsa vai ginekologs neatrodas uz vietas. Rezeberga atklāj, ka atsevišķos miršanas gadījumos “tīri hipotētiski spriežot, asinis sāka pārliet par vēlu vai par maz, bet tā visa ir sistēma”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tāpat speciāliste atzina, ka teorētiski, kad ārsti atkārtoti iziet sertifikāciju, būtu jāpārbauda viņa prasmes un zināšanas, bet tas nenotiek, jo vienkārši tam atkal nepieciešami papildu līdzekļi un laiks, kuru atrast aizņemtajā darba grafikā ir grūti.

Kad datu analizēšanas ziņojums būs tapis, tas ar rekomendācijām tiks iesniegts VM.

“Varu apsolīt, ka pārskatīšu dzemdību tarifu, kas ļaus labāk atalgot speciālistus, kuri strādā dzemdību nodaļās, lai šis darbs stacionāros kļūtu iekārojamāks un prestižs,” solīja Belēvičs, runājot par veselības nozarei papildu piešķirtajiem finanšu līdzekļiem.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.