
5 iemesli, kāpēc vajadzētu iekļaut marinējumus savā uzturā 0
Neskatoties uz iespējamajiem riskiem, skābēti un fermentēti dārzeņi spēj sniegt arī vairākus veselības ieguvumus.
Uzlabota gremošana
Fermentētie marinējumi satur labās baktērijas – probiotikas, kas palīdz līdzsvarot zarnu mikrofloru. Regulāra to lietošana var palīdzēt gan uzlabot gremošanu, gan veicināt barības vielu uzsūkšanos, kā arī samazināt dažādu kuņģa un zarnu traucējumu risku.
Slimību profilakse
Skābētie dārzeņi satur beta-karotīnu, kas organismā pārvēršas par A vitamīnu. Tas palīdz saglabāt acu veselību, stiprina imunitāti un var samazināt sirds un asinsvadu slimību, insulta un pat noteiktu vēža veidu risku. Piemēram, viens liels marinēts gurķis var saturēt līdz 20% no diennakts K vitamīna devas, kas svarīgs asins recēšanai un kaulu stiprināšanai.
Muskuļu spazmu mazināšana
Daudzi sportisti lieto gurķu vai kāpostu sulu pēc intensīva treniņa, jo tajā ir elektrolīti, kas palīdz ātrāk atjaunot muskuļu līdzsvaru. Pētījumi rāda, ka dažkārt tas var būt pat efektīvāk par ūdeni, īpaši gadījumos, kad ķermenim ir nepieciešams ātrs nātrija un kālija papildinājums.
Cukura līmeņa kontrole asinīs
Etiķis, kas sastopams marinējumos, palēnina ogļhidrātu uzsūkšanos. Tas nozīmē, ka cukura līmenis asinīs nemainās strauji un insulīna līmenis saglabājas stabils, palīdzot cilvēkiem, kas cenšas samazināt lieko svaru vai kontrolēt cukura līmeni asinīs.
Palīdz zaudēt svaru
Marinējumi ir zemas kalorijas produkti ar augstu ūdens saturu, kas ilgāk saglabā sāta sajūtu. Etiķis var mazināt apetīti, ļaujot ēst mazāk, nezaudējot enerģiju vai sajūtu, ka maltīte nav bijusi pietiekama.