
Marinēšana, sālīšana un fermentācija – kāda ir atšķirība? 0
Lai saprastu, kā marinējumi ietekmē organismu, jāzina, kā tie tiek gatavoti. Katrs pagatavošanas veids rada pilnīgi atšķirīgu produktu ar savām īpašībām.
Marinēšana
Šajā procesā galvenais komponents ir etiķis vai citronskābe. Šī skābe ne tikai piešķir dārzeņiem raksturīgo pikanto garšu, bet arī darbojas kā dabīgs konservants, neļaujot baktērijām vairoties. Marinēti gurķi var glabāties mēnešiem ilgi, nezaudējot garšu vai kraukšķīgumu. Tie ir droši un ērtāk lietojami, taču tajos praktiski nav probiotiku, kas uzlabo zarnu mikrofloru.
Sālīšana
Šī ir senākā un vienkāršākā konservēšanas metode. Tikai sāls – nekas vairāk. Sāls izvelk ūdeni no dārzeņiem un rada vidi, kur baktērijām ir nepiemēroti apstākļi. Sālīti gurķi vai kāposti var glabāties ilgi, saglabājot savu tekstūru un garšu. Taču tie ir ļoti sāļi, un pārmērīga lietošana var negatīvi ietekmēt asinsspiedienu un nieru darbību.
Fermentācija (skābēšana)
Šī metode rada patiesi “dzīvus” produktus. Dārzeņi tiek pakļauti dabīgai pienskābes baktēriju iedarbībai savā sulā, kas palīdz saglabāt to kraukšķīgumu un bagātina produktu ar probiotikām. Fermentētie marinējumi ir īpaši vērtīgi gremošanas sistēmas un imūnsistēmas stiprināšanai.