Foto. pexels.com/Klaus Nielsen

Eiropas slimību un profilakses kontroles centrs brīdina: Eiropā strauji sāk izplatīties bīstama infekcija 0

Eiropas sabiedrība saskaras ar arvien biežāk sastopamu un potenciāli bīstamu infekciju – listeriozi, kas izplatās caur pārtiku. Jaunā ziņojumā, ko sagatavojuši Eiropas Pārtikas nekaitīguma dienests (EFSA) un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC), norādīts, ka pieaug smagu listeriozes gadījumu skaits, ko veicina gan sabiedrības novecošana, gan mainīgi ēšanas paradumi, vēsta ārzemju portāli.

Kokteilis
“Esam vienojušies.” Izskan baumas, ka eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vīrs nonācis pansionātā
RAKSTA REDAKTORS
Poliklīnikas darbiniece rīkojās nelikumīgi: kā Ingūna nejauši noklausījās sarunu un atklāja tīšu pacientu muļķošanu
Kokteilis
Šīs 4 zodiaka zīmes vēl visu atlikušo decembri būs laimīgas: tās sagaidīs uzvaras vien
Lasīt citas ziņas

Ik gadu tūkstošiem Eiropas iedzīvotāju saslimst, patērējot ar Listeria monocytogenes baktērijām inficētu pārtiku. Visbiežāk inficēšanās avoti ir svaigu olas produkti, gaļa un iepriekš pagatavota pārtika.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem 2024. gadā ES tika reģistrēti 3041 listeriozes gadījumi, kas atbilst 0,69 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju. Salīdzinājumam, 2023. gadā fiksēts 3% pieaugums – lielākais kāpums kopš 2007. gada. Pēc ES datiem augstākais saslimstības līmenis 2024. gadā bijis Skandināvijas valstīs – Zviedrijā reģistrēti 114 gadījumi, Dānijā – 61.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai gan Eiropā pārtikas drošības standarti saglabājas augsti, baktēriju izplatība caur pārtiku ietekmē visu vecuma grupu iedzīvotājus. Listerioze ir reta, bet īpaši bīstama infekcija. 2024. gadā reģistrētajiem gadījumiem septiņus no desmit pacientiem nācās hospitalizēt, un viens no divpadsmit saslimušajiem mira. Pieaugot slimības gadījumu skaitam, liela loma ir sabiedrības novecošanai, gatavu ēdienu popularitātes pieaugumam un pārtikas nepareizai uzglabāšanai mājās.

Neskatoties uz to, ka inficēšanās ar listeriozes baktērijām ir reta, eksperti uzsver tās nopietno risku: “Listerioze var izraisīt smagas saslimšanas. Īpaši jāseko līdzi riska grupām – vecāka gadagājuma cilvēkiem, grūtniecēm un personām ar novājinātu imūnsistēmu – un jāievēro stingri pārtikas drošības pasākumi gan ražotnē, gan mājās.”

Papildus listeriozei, visbiežāk pārtikas izraisītās infekcijas Eiropā saistītas ar campylobacter un salmonella baktērijām. Galvenie infekcijas avoti – vista, olas un citi dzīvnieku produkti. Neskatoties uz uzlabotām pārbaudēm un pilnīgāku pārtikas drošības kontroli, daļa ES valstu vēl nav pilnībā sasniegušas mērķus samazināt salmanelozes izplatību, īpaši putnu produktos.

Kā izvairīties no infekcijas izplatības?

Eksperti iesaka ievērot šādus pārtikas drošības principus:

Uzglabāt produktus ledusskapī ne augstāk par +5 °C;

Ievērot derīguma termiņu;

Rūpīgi pagatavot gaļu un putnu produktus;

Pēc saskares ar neapstrādātu gaļu nomazgāt rokas, virtuves piederumus un virsmas;

Gatavu ēdienu turēt atsevišķi no neapstrādātas gaļas.

Savlaicīga pārtikas drošības ievērošana un piesardzība mājās palīdz ievērojami samazināt inficēšanās risku.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.