Foto: Urbans/SHUTTERSTOCK

Pārmērīga ogļhidrātu uzņemšana 0

Ogļhidrāti ir galvenais enerģijas avots mūsu organismam, taču to kvalitāte un daudzums tieši ietekmē cukura līmeni asinīs. Pārmērīga ogļhidrātu lietošana var izraisīt strauju glikozes līmeņa paaugstināšanos, kas rada lielu slodzi aizkuņģa dziedzerim un veicina diabēta attīstību.

Kad uzņemam ogļhidrātus, tie pārvēršas glikozē — galvenajā enerģijas avotā šūnām. Cukura līmeņa paaugstināšanās asinīs signalizē aizkuņģa dziedzerim izdalīt insulīnu, kas palīdz šūnām glikozi uzņemt un izmantot.

Taču, ja ēdam daudz pārtikas ar augstu glikēmisko indeksu, piemēram, bulciņas, ātri pagatavojamā pārtika, saldinātie dzērieni, cukura līmenis strauji lec uz augšu, un aizkuņģa dziedzeris strādā pastiprinātā režīmā, lai ražotu pietiekami daudz insulīna. Laika gaitā tas var izraisīt insulīna rezistenci.

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.