Foto – LETA

Jaunieši nepiedodami maz zina par dārzeņiem un augļiem, un to pagatavošanu 0

Lai arī dārzeņi būtu jāēd vairākas reizes dienā, 57% Latvijas iedzīvotāju tos ēd reizi nedēļā un vēl retāk. Vaicāti par galvenajiem šķēršļiem aptaujātie norāda laika trūkumu to pagatavošanai (20%), veselīgu paradumu trūkumu lietot dārzeņus ikdienā (17%) un nezināšana, cik daudz šos produktus jālieto uzturā (16%), liecina “Maxima Latvija” veiktās aptaujas dati.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai 188
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
Lasīt citas ziņas

Vismazāk zināšanu par dārzeņiem un augļiem un to pagatavošanu ir gados jauniem cilvēkiem. Teju trešdaļa jeb 28% aptaujāto vecumā no 18 līdz 29 atzīst, ka dārzeņus ēd reti, jo tas nav izveidojies par ikdienas paradumu, savukārt 22% nepietiek laika tos gatavot un trūkst zināšanu, kā tos pagatavot.

Lai radinātu dārzeņus ēst jau no bērnības, “Maxima Latvija” kopā ar ekspertu komandu “Vitamīnu brigāde” ir uzsākusi programmu, kurā kopā ar bērniem dodas pie zemniekiem rādīt, skaidrot un kopīgi iepazīt dārzeņus un mācīties tos pagatavot “Mazo pavāru skoliņā”. Skoliņas veidotāja Laura Grēviņa jau vairākus gadus ir meklējusi jautrus un gardus veidus, kā bērniem piedāvāt dārzeņus, kopīgi plānojot un reizēm arī gatavojot visas ikdienas maltītes.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Uzskatu, jo vairāk dārzeņu ir bērna ēdienkartē, jo labāk! Lai gan bērniem patīk pazīstams ēdiens, tomēr paralēli jau viņiem ierastiem produktiem, cenšos piedāvāt arī sezonālas, un varbūt reizēm ne tik zināmas lietas. Nespiežu ēst tos dārzeņus, kas bērniem it nemaz negaršo, jo ir pietiekami daudz no kā izvēlēties, lai visi būtu apmierināti.

Tomēr ir veidi, kā ēdienkarti papildināt ar pēc iespējas dažādākiem dārzeņiem, piemēram, iecepot tos plācenīšos, pankūkās. Tā var pagatavot rozā biešu pankūkas, vai uzcept kūku, kuras sastāvā ir arī kabači. Maltītes pagatavošana no dārzeņiem pilnīgi noteikti neaizņem vairāk laika, kā tad, ja to ēdienā nebūtu. Gluži pretēji!” uzsver Laura Grēviņa, “Vitamīnu brigades” eksperte un “Mazo pavāru skoliņas” veidotāja.

“Daudzi nezina, ka svaigi zaļumi visa gada garumā, kolorābji un pat brokoļi izaug te pat Latvijā. Jau šobrīd mūsu veikalos kopumā ir pieejamas vairāk nekā 100 dažādas dārzeņu un garšaugu šķirnes, svaigas sezonas ogas un augļi. Kopīgiem spēkiem ar Latvijas zemniekiem un “Vitamīnu brigādi” mēs gribam atgādināt par vietējo dārzeņu lielo daudzveidību un padarīt tos vēl pieejamākus,” komentē “Maxima Latvija” iepirkuma departamenta direktors Edvīns Lakstīgala.