Publicitātes foto

Kāda ir pareiza zobu tīrīšana un kā jāmaina zobu kopšanas paradumi, ja cilvēkam ir breketes? 0


Jāmaina uztura paradumi

Pirmkārt, būtu jāmaina ne tikai mutes dobuma higiēnas, bet arī uztura paradumi. Tā kā baktērijas skābi ražo no ogļhidrātiem, tad būtu ieteicams samazināt cukura, saldumu, arī gāzēto, saldo un skābo dzērienu lietošanas daudzumu un biežumu ortodontiskās ārstēšanas laikā. Nosacījums būtu arī – nenašķoties starp ēdienreizēm. Jo vairāk un ilgstošāk ap breketēm dienas laikā ir barības atliekas un aplikums, jo lielāks risks ir sākt veidoties caurumiem.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 46
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Brekešu nēsāšanas laikā zobi būtu jātīra pēc katras ēdienreizes

Otrkārt, brekešu nēsāšanas laikā zobi ir jātīra biežāk un rūpīgāk. Parasti zobārsti iesaka pacientiem tīrīt zobus vismaz 2 reizes dienā – no rīta pēc brokastīm un vakarā pirms gulētiešanas. Savukārt brekešu nēsāšanas laikā zobi būtu jātīra pēc katras ēdienreizes. Tas nepieciešams, lai saglabātu zobus veselus un pēc ēdienreizes varētu droši smaidīt, neuztraucoties, ka “kaut kas saķēries zobos”. No ēdiena iesprūšanas starp breketēm izvairīties nav iespējams, bet ir iespējams to visu pēc ēšanas iztīrīt. Rūpīgāka tīrīšana nozīmē to, ka tīrīšanai tiek veltīts ilgāks laiks, lai notīrītu it visu aplikumu, kas sakrājies apkārt breketēm. Minimālais komplekts, kas nepieciešams, lai kārtīgi iztīrītu zobus brekešu nēsāšanas laikā, sastāv no parastas zobu sukas, zobu diega un speciālām starpzobu sukām. Ar parasto zobu suku zobus tīra tāpat kā ikdienā, īpašu uzmanību veltot zobu virsmai pie smaganas. Pēc tam talkā tiek ņemtas sukas, kas izskatās kā mazas pudeļu sukas. Ar šīm sukām tiek notīrīta zobu virsma zem loka un starp breketēm. Visbeidzot ar zobu diegu tiek izdiegotas starpzobu jeb zobu sānu virsmas. Var izmantot klasisko zobu diegu vai tā saucamo “superfloss” diegu, kas ir vieglāk un ērtāk lietojams. Papildu minimālajam komplektam var iegādāties arī dažādas citas zobu sukas, piemēram, ar ļoti mazām galviņām vietām, kur īpaši grūti piekļūt, ļoti smalkas un šauras starpzobu sukas zobu spraugām, kur nevar piekļūt ar zobu diegu. Tāpat pacienti var lietot arī elektriskās zobu sukas. Mutes dobuma skalošanas līdzekļi var palīdzēt stiprināt zobu emalju un samazināt plankumu un caurumu veidošanās risku. Un tomēr – vieni paši tie noteikti neatsver zobu tīrīšanu un mehānisku aplikuma noņemšanu ar zobu suku. Ieteicams lietot zobu pastu, kas satur fluorīdus.

Regulārs zobu higiēnista apmeklējums

CITI ŠOBRĪD LASA

Treškārt, profesionālo mutes dobuma higiēnu pie zobu higiēnista brekešu nēsāšanas laikā būtu ieteicams veikt vismaz 2 reizes gadā. Gadījumos, kad aplikums uzkrājas ar pastiprinātu intensitāti (to var veicināt nepareizi uztura paradumi, siekalu sastāvs, nepietiekama vai nepareiza zobu tīrīšana un diegošana), zobu higiēnists būtu jāapmeklē vēl biežāk – 3 līdz 4 reizes gadā. Parasti zobu higiēnista apmeklējums tiek apvienots ar ortodonta apmeklējumu – higiēnists noņem koriģējošos lokus, notīra zobakmeni, aplikumu, uzklāj emalju stiprinošus fluora gelus, pēc tam seko ortodonta apmeklējums, kur tiek uzlikti jauni koriģējošie loki un stiprinājumi.

Raksts tapis Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra organizētās kampaņas „Man ir tīri zobi!” ietvaros.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.