Foto – Shutterstock

Nekaunīgie, bailīgie un nogurušie 1

Kāpēc tik daudz cilvēku iet bojā autoavārijās? Kuri autovadītāji ir visbīstamākie? Vai jau apmācības sākumā var redzēt, kuram ir tendence neapdomīgi riskēt un iekulties nepatikšanās? Autoskolas Credo autovadīšanas instruktors Andrejs Zemskovs [izcelt] uzskata, ka autovadītājam nav dzimuma – uz ceļa visi ir vienlīdzīgi. Ja esi izbraucis uz ceļa, tātad esi uzņēmies atbildību. Ja jūti, ka veselības, vecuma vai citu iemeslu dēļ to vairs nespēj – brauc ar sabiedrisko transportu!

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

Izrādās, pārgalvīgu vai neveiklu braucēju var pazīt pa gabalu. Tie, kas laikus spēj izskaitļot viņa iespējamo manevru trajektoriju, var izvairīties no sadursmes, izglābt savu dzīvību un pasargāt auto. Labam autovadītājam ir plašs redzes leņķis, attīstīta sānu redze. Viņš redz, kas notiek ceļa malās. Šo īpašību var uztrenēt. Labs šoferis spēj paredzēt citu braucēju, kā arī gājēju iespējamo rīcību, piemēram, ja pagalmā bērni spēlē bumbu, tā var paripot zem riteņiem, puika skries tai pakaļ. Ja ceļu šķērso vecs cilvēks, viņš slikti redz, slikti dzird un lēni reaģē, arī tas jāņem vērā.

Labs autovadītājs kontrolē savas emocijas. Uztraukums un haotiska rīcība ir pirmais solis līdz avārijai. Ja nespēj tikt galā ar sevi, kā novaldīsi automašīnu, kura ir daudzkārt jaudīgāka par cilvēku?

CITI ŠOBRĪD LASA

Daudzas muļķīgas avārijas izraisa vadītāji, kuri pārvērtē savas spējas. Vēlme palielīties, padižoties ir nepamatota riska iemesls. Dārga un ātra mašīna tiek uztverta kā augsta sociālā statusa priekšmets. Jauni, nepieredzējuši puiši grib draugiem un meitenēm parādīt, uz ko spējīgs dārgais autiņš. Šādiem vadītājiem raksturīgs paaugstināts pašvērtējums, atbildības izjūtas trūkums un necieņa pret citiem.

Uz ceļa bīstams ir arī kautrīgs, nedrošs, par sevi nepārliecināts braucējs. Tāds baidās no visa, nespēj ātri pieņemt patstāvīgus lēmumus un ātri reaģēt. Tādi autovadītāji brauc lēnāk par pārējiem, bet domā, ka brauc droši. Patiesībā viņu vilkšanās pārējos piespiež veikt apdzīšanas manevru, radot riskantas situācijas.

Dažas dāmas savukārt domā, ka vīriešiem jābūt džentlmeņiem un jādod viņām priekšroka. Sievietes retāk brauc pārgalvīgi, taču bieži rada avārijas situācijas.

Avāriju riskam pakļauti arī hroniski nogurušie profesionālie autovadītāji. Piemēram, tālbraucējiem šoferiem jāiekļaujas noteiktās laika robežās. Maz laika atliek atpūtai un miegam, krājas nogurums… Tad arī prasmīgs autovadītājs var iekļūt avārijā. Ļoti saspringts grafiks ir arī, piemēram, picu izvadātājiem. Lai tajā iekļautos, faktiski jāpārkāpj satiksmes noteikumi.

Psihopāti un histēriķi

Psihologs Aleksandrs Samoilovs uzskata, ka ir divi personības tipi, kuri tendēti uz dažādiem nelaimes gadījumiem. Pirmie ir psihopāti. Tas ir psihiski vesels, taču emocionāli nestabils cilvēks. Viņš ātri uzbudinās, viņam visu vajag tūlīt, uzreiz un daudz. Nospļauties uz citiem cilvēkiem, tie viņam traucē. Internetā var atrast desmitiem videosižetu ar šādu tipu varoņdarbiem. Var redzēt viņu spontāno, agresīvo, neprognozējamo un absurdo rīcību. Šādi cilvēki ir bīstami uz ceļa, taču biežāk iekuļas arī citās nepatikšanās un gūst traumas. Arī šaujamieroci viņiem nevajadzētu uzticēt. Pēc psihologa teiktā, iedzīvotāju vidū ir 10–12% psihopātu, pārsvarā vīrieši. Cietumā viņu ir ap 65 procenti.

Reklāma
Reklāma
Otra veida cilvēki katastrofas ir histēriskas personas. Tās gan pārsvarā ir sievietes. Arī viņām pirmajā vietā ir pašu iegribas. Ja tās netiek apmierinātas, reakcija var būt divējāda. Pirmais variants – dodiet man nekavējoties, jo es tā gribu! Otrais uzvedības modelis – ak, tā! Tad es no vietas neizkustēšos, un jūs neko nedabūsiet!
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.