
1. Cukura līmeņa svārstības: Enerģijas kalni un ielejas 5
Kas notiek?
Baltmaize tiek izgatavota no rafinētiem miltiem, kuros ir noņemtas klijas un dīgļi, atstājot galvenokārt cieti. Tā satur augstu glikēmisko indeksu (GI), kas nozīmē, ka tā strauji paaugstina cukura līmeni asinīs. Pēc baltmaizes ēšanas insulīna līmenis strauji kāpj, bet drīz vien seko kritums, izraisot nogurumu, izsalkumu un vēlmi pēc nākamās uzkodas, raksta vietne parade.com.
Kā tas ietekmē tevi?
– Garastāvokļa svārstības: Cukura līmeņa svārstības var izraisīt aizkaitināmību un koncentrēšanās grūtības.
– Pastāvīgs izsalkums: Ķermenis ātri sagremo baltmaizi, tāpēc jau stundu pēc brokastīm tu varētu justies izsalcis.
– Ilgtermiņa risks: Regulāra augsta GI pārtikas lietošana ir saistīta ar 2. tipa diabēta risku, kā norāda Harvard Medical School pētījumi.
Ko darīt?
Aizstāj baltmaizi ar pilngraudu vai rudzu maizi, kas satur vairāk šķiedrvielu un lēnāk paaugstina cukura līmeni. Latvijā rudzu maize ir ne tikai veselīga izvēle, bet arī kultūras mantojums – izmēģini, piemēram, īstu “Lāču” rudzu maizi ar sēklām!