SOMU PIRTS – BIZNESAM UN POLITIKAI 1

Somu pirts pirmsākumos bijusi pavisam citāda nekā mūsdienās – agrāk tajā meta garu. Tagad ezeru zemē visbiežāk sastopamas sausā gaisa pirtis jeb saunas.

Reklāma
Reklāma
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā
FOTO. Kas šobrīd notiek Gruzijā? Krievijas “maigā vara” liek treknu punktu virzienam uz Eiropu 56
Lasīt citas ziņas

Saunā karstuma avots ir elektriskā krāsniņa, kas sasilda gaisu līdz pat 110 °C, taču mitruma līmenis tajā ir vien 15–20%. Pirts ir neatņemama somu dzīves sastāvdaļa, tāpēc atrodama gandrīz katrā privātmājā, reizēm izbūvēta arī daudzdzīvokļu namos.
Senatnē pirtīs pieņēma dzemdības un veica dziednieciskus rituālus, tai piedēvējot pat maģiskas spējas. No šiem laikiem Somijā saglabājies teiciens: “Ja slimajam nav palīdzējusi sauna, tad nāve tam staigā pa pēdām.”

Somi uzskatīja, ka pirtī mīt senču gars, kas ir dzimtas sargātājs, tāpēc ģimenēm svarīgi lēmumi tika pieņemti tieši šajā telpā. Arī mūsdienās līdzās ikdienas rituāliem saunā tiek kārtotas dažādas svarīgas biznesa un politikas lietas. Tas izskaidrojams ar faktu, ka pirtī visi ir vienlīdzīgi – kaili.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tāpat kā citur pasaulē, arī Ziemeļeiropā cilvēki labprāt pirtī līdzi ņem dažādus higiēnas un kosmētikas līdzekļus, kas ne vien attīra un pabaro ķermeni, bet arī ļauj veldzēties patīkama aromāta gaisotnē. Pirtsslotas gan sastopamas vien retos gadījumos, to vietā piekopj gaisa cirkulācijas masāžas, ko rada, spēcīgi vicinot dvieļus.

Foto no Shutterstock.com
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.