
Panēti un glazēti rieksti 0
Rieksti, kas pārklāti ar apetītlīgu, kraukšķīgu garoziņu, veikalu plauktos izskatās ļoti pievilcīgi. Tomēr šis pievilcīgais izskats bieži tiek panākts ar metodēm, kas ievērojami samazina to dabisko labumu.
Parasti panēti rieksti tiek apcepti fritē vai cepti, pievienojot papildu sastāvdaļas, piemēram, cukuru un miltus, kas veselīgo uzkodu pārvērš par potenciālu kaitējuma avotu veselībai.
Riekstu fritēšana ievērojami palielina piesātināto tauku saturu. Šie tauki, pārmērīgi lietojot, veicina tā sauktā “sliktā” holesterīna (zema blīvuma lipoproteīnu) līmeņa paaugstināšanos asinīs. Tas, savukārt, palielina sirds un asinsvadu slimību, tostarp aterosklerozes un koronārās sirds slimības, risku.
Miltu un cukura pievienošana strauji palielina produkta kopējo kaloriju daudzumu.
Tas, kam vajadzētu būt barojošai uzkodai, bagātai ar mikroelementiem, pārvēršas par “tukšu” kaloriju avotu, kas veicina liekā svara pieaugumu un negatīvi ietekmē vielmaiņu.