Foto-Shutterstock

Tautas receptes, kā veselībai palīdz ķirbis. Derēs pat miziņa! 0

Brīnišķīgais mazkaloriju dziednieks – ķirbis

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā
Lasīt citas ziņas

Lai gan Helovīni ar simbolisko ķirbju grebšanu jau ir aiz muguras, tas nemazina šīs milzīgās ogas pieejamību un dziedinošās īpašības. Uztura speciāliste ILZE ZAČESTE aicina ikvienu novērtēt veselīgo un svaigo dabas velti – ķirbi – un nebaidīties veikt eksperimentus arī virtuvē!

Maz kaloriju, daudz vitamīnu

„Mums ir ļoti daudz izcilu augu, dārzeņu un garšvielu, kas strādā kā dabas dāvāta aptieciņa, taču šoreiz vēlos likt akcentu un padalīties ar zināšanām tieši par mūsu neizsīkstošo dziednieku, Latvijas milzīgāko ogu – ķirbi. Tajā ir ļoti maz kaloriju, bet daudz vitamīnu – B, PP (nikotīnskābe, kas pieder pie B grupas vitamīniem), C, E, K. Ķirbis satur piecreiz vairāk beta karotīnu, nekā burkāni. Tas ir bagāts arī ar minerālvielām – kāliju, varu, dzelzi, magniju. Satur šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas, pektīnus. Visi šie elementi ir perfekti sabalansēti, tādējādi stimulē pareizu vielmaiņas procesu norisi”, informē Ilze Začeste.

CITI ŠOBRĪD LASA
Ķirbju dzelteno krāsu nosaka karotīni, kas ir vitāli nepieciešami, lai stiprinātu imūnsistēmu. Jo izteiktāka krāsa, jo vairāk karotīnu! Ķirbis palīdz atjaunot aknu audus, mazina tūsku, veicina kaulu dzīšanu un neorganisko sāļu izvadīšanu no organisma, kā arī palīdz pie neregulāras vēdera izejas, aizcietējumiem. Tos rekomendē cilvēkiem, kas sirgst ar anēmiju. Ķirbī esošās pektīnvielas gremošanas traktā absorbē kaitīgās baktērijas, indes, amīnus, tātad darbojas dezinficējoši un atindējoši. Pektīnvielas uzlabo gremošanu, sekmē derīgo baktēriju veidošanos un sliktā holesterīna izvadīšanu no organisma. Ja ir problēmas ar vēdera izeju, katru rītu tukšā dūšā jāapēd rīvēts ķirbju mīkstums ar 2 tējkarotēm linsēklu vai olīveļļas. To pašu var darīt arī vakarā.