Ierobežojumi profesijā 0

“Vājdzirdība nozīmē, ka ir rinda profesiju, kurās nevaru strādāt. Es nevaru strādāt ar klientiem, par pārdevēju, sekretāri, tulku vai žurnālistu. Es būtu gribējusi strādāt par žurnālisti, bet man tas tomēr ir sarežģīti, jo man ir ļoti lielas problēmas ar svešvalodām – varu rakstīt angliski un krieviski, bet nevaru brīvi sarunāties.” – stāsta Rūta. Līdzīgas problēmas ir arī citiem. Neder darbs, ja tā pienākumos ietilpst runāšana pa telefonu. ”Pat atcerēties negribas!” – saka Māra, jo telefona sarunu dēļ ir radušies vairāki nopietni pārpratumi.
Labi, ja darba devējs ir pietiekami saprotošs. Bet, ja tā nav?

Reklāma
Reklāma

Var izmantot palīglīdzekļus

Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
Kokteilis
Juris Žagars atklāj vīrieša lietošanas instrukciju: “Nevajag visu laiku psihot kā trakam ezim!” 20
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
Lasīt citas ziņas

Vēl padomju laikos, apmēram pirms 30 gadiem, populārā krievu laikraksta “Ļiteraturnaja gazeta” korespondents viesojās kādā ražošanas uzņēmumā Japānā. Garā, gaišā un tīrā cehā pie konveijera strādājuši cilvēki, kuru izskats bijis krasā pretrunā ar viņu ražoto izstrādājumu tehnoloģisko pilnību. Ratiņkrēslā sēdējis cilvēks bez kājām. Uz krēsla līdzās – cilvēks bez rokas. Tālāk pie displeja, kur zibējušas hieroglifu rindas un cipari, sēdējis cilvēks, kurš bijis nedzirdīgs. Ekrānā viņš lasījis darba uzdevumus, padomus un meistara piezīmes. Jāuzsver: tas bija laikā, kad personālos datorus daudzi bija redzējuši tikai attēlos!

Šobrīd internets, e-pasts, sociālie portāli un mobilie telefoni dod lieliskas iespējas sazināties tiem, kuriem dzirde vai runas spējas ir ierobežotas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dzirdes aparāti šobrīd ir visplašāk pazīstamais palīglīdzeklis. Tikai nevajag to pirkt “no rokas” – tas ir jānoskaņo atbilstoši lietotāja audiogrammai. Uzlikt svešu, nepareizi nenoskaņotu aparātu – tas ir tas pats, kas cilvēkam ar glaukomu ieteikt lietot stiprākas brilles.
Mācību iestāžu audzēkņiem var noderēt FM sistēma – mikrofons, kurš atrodas pie skolotāja vai pasniedzēja, un uztvērējs, kurš skaņu noraida tieši uz dzirdes aparātu.

Ir arī pildspalvas lieluma mikrofons (Roger pen), kuru no attāluma pavērš runātāja virzienā, un kurš arī skaņu noraida uz dzirdes aparātu.
Tiem, kas dod priekšroku rakstīšanai, izdomāta sarakstes ierīce UbiDuo – mazs, divdaļīgs laptopiņš, kuram nav vajadzīgs interneta pieslēgums. Uz vienas daļas raksta cilvēks ar dzirdes traucējumiem, uz otra – viņa sarunu partneris, un ekrānos ir redzams abu sarunu biedru teksts.

Šobrīd Latvijā tiek izstrādātas runas atpazīšanas programmas, kas cilvēka sacīto pārveido rakstiskā tekstā. Ārzemēs tādas jau tiek pielietotas, automātiski subtitrējot televīzijas un video raidījumus. Televīzijas raidījumu subtitrēšana vairākās valstīs tuvākajā nākotnē tiks pieprasīta pilnībā.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.