Revolūcijas ceļš 0

Revolutionary Road (2008)

“Titānika” zvaigznes Keita Vinsleta un Leonardo Di Kaprio Ričarda Jeitsa romāna ekranizācijā spēlē ģimenes pāri. Viņi apprecējās, būdami pavisam jauni un ambiciozi, bet ģimenes ikdiena un divu bērnu piedzimšana liek aizmirst par grandiozajiem personīgajiem plāniem. Dažiem ģimenes krīze izrādās neizturams pārbaudījums, kas noved pie traģēdijas.

Reklāma
Reklāma

Bezpalīdzīgais

FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Lasīt citas ziņas
Foto no fasttorrent.ru

Numb (2007)

Harisa Goldberga filma par Holivudas scenāristu, kurš cieš no depersonalizācijas. Viņš zaudējis visas emocijas un jūtas. Ne tabletes, ne vingrinājumi nepalīdz. Bet tad varonis satiek meiteni, kura, iespējams, atkal liks sajust dzīves garšu. Galveno varoni tēlo komiķis Metjū Perijs, nospēlējot vienu no savām labākajām un pārveidojošākajām lomām.

Iztēles valstība

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto no bagimsizsinema.com

The Fall (2006)

Losandželosas slimnīcā nonācis kaskadieris Rojs, kurš pēc neveiksmīga trika zaudēja spēju staigāt. Slimnīcā viņš iepazīstas ar meitenīti, kura ārstē salauztu roku. Rojs stāsta viņai izdomātus stāstus ar tādiem varoņiem kā Melnais bandīts, izbēdzis Āfrikas vergs, indiešu gudrais, itāļu revolucionārs un Čarlzs Darvins. Rojs cieš smagas sāpes un vēlas nomirt, tāpēc liek mokoši ciest arī stāstu varoņiem. Pasaka pakāpeniski pārvēršas episkā stāstā un meitenīte sāk arvien vairāk ietekmēt gan stāstītāju, gan stāstu.

Antikrists

Foto no conversationsabouther.net

Antichrist (2009)

Pirmā filma “depresiju triloģijā” un visskandalozākā režisora Larsa fon Trīra filma. Galvenajās lomās – izcilie Šarlote Gensbūra un Vilems Defo. Sižeta centrā – nelaimīgs pāris, kuri izmisīgi cenšas atgūties pēc traģiskās bērna nāves.

Ģimenes pāris nodarbojas ar kaislīgu seksu un nepieskata mazo bērnu, kurš tikmēr izrāpjas no gultiņas, izkrīt pa logu un nositas. Šī nāve ir traumatiska sievietes psihei. Viņas vīrs -psihoterapeits nolemj aizvest sievu uz māju, kurā viņi atpūtās pagājušajā vasarā, cerot, ka vienotība ar dabu un pagaidu izolācija palīdzēs viņai atgūties. Tomēr viss pavēršas pavisam citādi. Palikuši tikai divatā, ar nebeidzamu vainas apziņu un atmiņām par dēlu, varoņi kļūst arvien vardarbīgāki un mežonīgāki.

Pašnāvnieki: Mīlas stāsts

Foto no jolleyonmovies.wordpress.com

Wristcutters: A Love Story (2006)

Fantāzijas žanra melnā komēdija par pašnāvnieku Zia. Filmas sākumā galvenais varonis sevi nogalina, aizkadra balss paskaidro, kas viņu līdz tam novedis. Bet nāve nav beigas. Sākas drūma eksistence aizkapa dzīvē, kas daudz neatšķiras no tās, kādu Zia dzīvoja līdz tam. Viņš uzzina, ka šajā šķīstītavā nonāk visi, kas beiguši dzīvi pašnāvībā. Zia uzzina, ka te atrodas arī viņa bijusī draudzene un dodas viņu meklēt.

Reklāma
Reklāma

Dzīve, pārtraukta

Ekrānšāviņš no Youtube.com

Girl, Interrupted (1999)

1967. gadā 18 gadus vecā Sūzana (Vinona Raidere) izdzēra paciņu aspirīna ar degvīnu un nokļuva psihiatriskajā slimnīcā, lai gan viņa mēģināja apgalvot, ka nav mēģinājusi izdarīt pašnāvību. Viņa sadraudzējas ar dažām pacientēm: patoloģisko meli Džordžīnu, reiz patoloģiskai seksuālai izmantošanai pakļauto un ar bulīmiju sirgstošo Deiziju, balerīnu – anorektiķi Džanetu, Poliju, kas dedzinājusi pati sevi, garīgi atpalikušo lesbieti Sintiju un agresīvo sociopāti Lisu. Par Lisas lomu Andželina Džolija saņēma “Oskaru” un “Zelta globusu”. Šī biogrāfiskā filma balstīta uz Suzannas Keisenas atmiņām par psihiatriskajā slimnīcā pavadītajiem diviem gadiem.

Diezgan jocīgs stāsts

Foto no fanpop.com

It’s A Kind Of A Funny Story (2010)

Anna Bodena un Raians Fleks uzņēmuši drāmu-komēdiju par pašnāvnieciski noskaņoto 16 gadus veco Kreigu. Viņš ļoti pārdzīvo par mācībām un baidās no neveiksmēm pieaugušo dzīvē. Viņš meklē palīdzību no ārsta un uz vienu nedēļu nokļūst pieaugušo psihiatriskajā nodaļā. Pēc iepazīšanās ar vairākiem pacientiem viņš atgūst vēlmi dzīvot.

Torte

Foto no rogerebert.com

Cake (2014)

Dramatiska filma ar Dženiferu Anistoni galvenās varones Klēras lomā. Varone cieš no hroniskām sāpēm un neredz jēgu savai eksistencei. Viņas dzīve gan emocionāli, gan fiziski pasliktinājusies pēc autoavārijas. Viņu atbalsta atsaucīga istabene Silvana. Drīz vien Klēru sāk apmeklēt Ninas spoks. Tā bija jauna sieviete no psiholoģiskās palīdzības grupas. Viņa izdarīja pašnāvību.

Divas dienas, viena nakts

Foto no wysokieobcasy.pl

Deux jours, une nuit (2014)

Lai saglabātu savu darbavietu, nedēļas nogalē Sandrai (Mariona Kotijāra) ir jāpārliecina kolēģi atteikties no viņu prēmijām. Ņemot vērā lielo atlaišanas varbūtību un līdz ar to – stabilu ienākumu avota zaudēšanu, – viņai jācīnās ar pretestību. Viņa apzvana kolēģus vai apstaigā to mājas un reakcija uz viņas lūgumu ir ļoti dažāda.

Sinekdoha, Ņujorka

Foto no The New York Times

Synecdoche, New York (2008)

Oskaru saņēmušā scenārija autora Čārlija Kaufmana debija režijā stāsta par kādu teātra režisoru, kurš ir apsēsts ar savas jaunākās lugas ideju. Dīvaina, absurda un grandioza filma par vientulību, radošo krīzi, nepiepildītām vēlmēm un mīlestības meklējumiem.

Dvīņi

Foto no bustle.com

The Skeleton Twins (2014)

Brālis un māsa nav komunicējuši desmit gadus. Viņi šķīrās, lai nebūtu jārunā par notikušo, bet liktenis viņus saved kopā un katram nākas pārskatīt savu dzīvi. Filma pēta viņu pagātni un iemeslus, kāpēc viņiem ir tieksme uz pašnāvību. Viņi neveikli cenšas sakārtot attiecības, un komiskas situācijas mijas ar dramatiskām. Dzīvi apliecinoša un smieklīga filma ar satriecošu aktieru spēli.

Silvija

Foto no Pinterest.com

Sylvia (2003)

Biogrāfiskā filma veltīta vienam no mūsdienu romantiskākajiem, traģiskākajiem un satriecošākajiem mīlas stāstiem. Drāma par dzejnieku Silvijas Plātas un Teda Hjūza vētraino romānu un problemātiskajām attiecībām, viņas ekstrēmajām depresijas lēkmēm un notikumiem, kas noveda līdz pašnāvībai 1963. gadā.

Eņģelis pie mana galda

Foto no YTS

An Angel At My Table (1990)

Filmas sižeta pamatā ir rakstnieces Dženetas Freimas biogrāfiska grāmata. Rakstniece astoņus gadus pavadīja psihiatriskajās klīnikās un pārcieta apmēram 200 elektrošoka seansus, jo viņai kļūdaini tika diagnosticēta šizofrēnija. No plānotās lobotomijas viņu izglāba literārā prēmija par stāstu krājumu.

Ķiršu garša

Ta’m e guilass (1997)

Ļoti vienkārša, dziļa un piesaistoša drāma, kas pievēršas ticībai dzīvei un gara spēkam. Filma stāsta par Badiju, vīrieti vidējos gados, kurš ceļo pa tuksnesi un meklē kādu, kurš palīdzētu viņam nomirt. Varonis jau ir izracis bedri kalnā. Bet kādam vajadzētu apglabāt viņu tur.

Trīs krāsas: zilā

Trois Couleurs: Bleu (1993)

Pirmā režisora Kšistofa Kesļovska filma triloģijā “Trīs krāsas”, kas izvirza brīvības un izolācijas tēmu. Sižets vēsta par jaunu sievieti Žilī (Žiljeta Binoša), kura brīnumainā kārtā izdzīvo autoavārijā. Avārijā bojā iet viņas bērns un vīrs – komponists. Viņa attālinās no draugiem un pagātnes dzīves, cenšas dzīvot vienatnē un nošķirtībā, prom no visa, kas atgādina pagātni. Bet, neraugoties uz visiem centieniem, viņu velk atpakaļ realitātē, pie mūzikā.

Interjeri

Interiors (1978)

Viena no nedaudzajām Vudija Alena ģimenes drāmām, kurā nav asprātīga sarkasma, ironijas un humora. Filma uzņemta Bergmana stilā, un koncentrējas uz varoņu atkailinātajām un patiesajām emocijām. Tajā stāstīts par trīs māsu un viņu mātes attiecībām. Māte pārdzīvo šķiršanos un cieš no nervu sistēmas traucējumiem.

Privilēģijas būt vienam
The Perks Of Being A Wallflower (2012)

Filma uzņemta pēc scenārija autora un režisora Stīvena Čboski tāda paša nosaukuma romāna motīviem. Tā stāsta par intravertu pusaudzi Čārliju, kurš par visiem saviem pārdzīvojumiem raksta vēstules nezināmam saņēmējam. Viņš nevar atgūties pēc tantes nāves un labākā drauga dīvainās pašnāvības. Varonis mācās veidot attiecības, atrod draugus starp vienaudžiem un maina savus uzskatus par pasauli.

Helēna
Helen (2009)

Filma par depresijas recidīviem un izraisītājiem. Režisore un scenārija autore Sandra Netelbeka ignorēja sižeta dinamiskos mirkļus un paļāvās uz varones depresīvā stāvokļa pastāvīgajiem kāpumiem un kritumiem. Neskatoties uz veiksmīgu karjeru un laimīgu laulību, Helēna regulāri piedzīvo panikas lēkmes un raud, bet mēģina izskatīties psihiski vesela.

Uz robežas
On The Edge (2001)

Īrijas filmu zvaigzne Kilians Mērfijs tēlo galveno lomu filmā par 19 gadu vecu puisi, kurš, paņēmis līdzi urnu ar tēva pelniem, sēžas kabrioletā un lielā ātrumā virza automobili uz klints malu. Tomēr pašnāvība neizdodas. Pārsteidzošā veidā Džons izvairās no nāves un nonāk psihiatriskajā slimnīcā. Viņam ir otrā iespēja uzzināt, ka dzīve tomēr nav slikta lieta.

Prozaka nācija
Prozac Nation (2001)

Filma balstīta uz Elizabetes Vurcelas autobiogrāfiju. Daudzsološā žurnāliste studē Hārvardas universitātē, raksta veiksmīgus apskatus žurnālam “Rolling Stone”. Tomēr viņa nonāk nestabilā garīgā stāvoklī un piedzīvo radošu krīzi, bet kokaīna un ekstazī lietošana tikai pasliktina veselību. Iestājas smaga depresija, kuras pazīmes vecāku šķiršanās dēļ parādījās jau Elizabetes bērnībā.

Avots: cameralabs.org

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.