Kustinām taukus! 0


Bez jebkāda brīdinājuma pēkšņi skandās iedārdas aktīvi mūzikas ritmi, un trenere Sigita Gailīte sāk nodarbību. Pirmās kustības, kā noprotu, ir iesildīšanās, taču, tā kā šeit esmu pirmoreiz, paiet vismaz minūte, līdz spēju tām sekot līdzi. Pārējās vingrotājas gan vēsā mierā atkārto zināmos vingrojumus. Iesildīšanās notiek uz zemes, bet pēc treneres skaļā sauciena (tas nudien ir ievērības cienīgs, jo pārspēj pat skaļo mūziku!) kāpjam uz batutiem. Sākumā šķiet, ka tagad būs lielā jautrība, bet jau pēc pirmajam minūtēm smiekli nāk tikai par savu nevarību un reizumis visai tizlajām kustībām.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Dažādu lēcienu, izklupienu un deju soļu virknējums garantē ļoti intensīvu treniņu. Lēkāšana ir patīkama un šķietami atvieglo procesu, taču, lai visu izpildītu, svarīgi iemanīties noturēt līdzsvaru. Labi, ka talkā nāk priekšā esošais rokturis. Būtiski ir arī apavi, tādēļ, lai netraumētu potītes un citas ķermeņa daļas, ieteiktu izvēlēties botas vai kedas ar stabilu zoli un ne visai garām auklām.

Vingrojumi ir vienkārši un viegli izpildāmi, bet trenere, nevienu nežēlojot, paātrina tempu un ik pa laikam skaļi uzsauc: “Ātrāk!” vai “Kustinām savas kājas un taukus!” Sigita ir visai prasīga, taču jāuzsver: nodarbība tiek apmeklēta prieka pēc. Tāpēc vajag padzerties, kad gribas, apstāties, ja vairs nevar izturēt, un novērtēt, cik ilgs treniņš ir pa spēkam – ne vienmēr nepieciešams palikt līdz beigām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nekad dzīvē tik ļoti nebiju priecājusies par uzaicinājumu padzerties! No treneres mutes tas skan kā svētlaime – beidzot var remdēt slāpes un atvilkt elpu. Padzeršanās pauzes ir regulāras, tāpēc ūdens pudele iztukšojas acumirklī. Taču studijas īpašniece rūpējas par apmeklētājiem, un zāles aizmugurē ikvienam brīvi pieejams ūdens automāts un vienreiz lietojamās plastmasas glāzītes.

Just muskuļus

Nodarbību nosacīti var sadalīt trīs daļās – kājas, rokas, vēders. Katrā no tām tiek izpildīti konkrētajai ķermeņa daļai paredzētie vingrojumi. Kājām – noliekšanās, lēcieni, staipīšanās un līdzīgas aktivitātes, rokām papildus lēcieniem tiek pievienota atspiešanās guļus pret batutu, bet pēdējā daļā klāt nāk vēderpreses vingrojumi. Tāpēc doma, ka batutu fitnesā iespējams izveidot tikai skaistu kāju siluetu, ir aplama. Muskuļus var just visā ķermenī, it īpaši vēderpresē, kura, būdama muskuļu centrs, tiek nodarbināta visu laiku kaut vai tādēļ, lai noturētu līdzsvaru lēkājot. Vēdera muskuļus jutu vēl pāris dienu pēc treniņa, visvairāk – smejoties vai kāpjot pa kāpnēm. Tāpēc, ja uz treniņu dodaties pirmoreiz un bez jebkādas fiziskās sagatavotības, iesaku to darīt piektdienā, lai nākamajā dienā nebūtu problēmu, strādājot vai smejoties par kolēģu jokiem.

Ne viegli, bet izturami

Nodarbībai tuvojoties beigām, apguļamies uz batutiem un izpildām staipīšanās vingrojumus. Kaut gan batuts nav ērtākā guļvieta, pati nogulšanās pēc intensīvā treniņa ir patīkama jebkuros apstākļos.

Sešdesmit minūtes šķiet visai daudz, taču garantēju: skatīties pulkstenī nebūs laika (ja tomēr tas atrodas, ziniet – pulkstenis ir zāles aizmugurē). Īsajos atelpas brīžos viena roka sniedzas pēc ūdens pudeles, otra – pēc dvieļa, lai noslaucītu sviedrus.

Nodarbības būs piemērotas cilvēkiem, kam gribas mainīt ierasto aktivitāšu rutīnu, tiem, kuri kāro kaut ko jaunu vai kuriem nav īpašas fiziskās sagatavotības – gluži kā man. Treniņš ir grūts, bet nekā neizturama nav, un ticu, ka nākamajās nodarbībās kļūst arvien vieglāk. Par to liecināja kaut vai tas, ka meitene uz blakusbatuta, kamēr es centos izsekot līdzi visām kustībām, vienā mierā paspēja notīrīt pūciņas no biksēm.

Par lielāko plusu pavisam noteikti var uzskatīt ievērojamo kaloriju zudumu – vienā nodarbībā iespējams sadedzināt līdz pat 900 kaloriju.

Batutu fitness

Jumping Fitness pirmsākumi meklējami 2001. gadā Čehijā, to radīja Jana Svobodova un Tomašs Burjaneks. 2005. gadā viņu ideja ieguva lielu popularitāti, un tā sāka izplatīties visā Čehijā, bet 2011. gadā – visā pasaulē. Sākumā ar to nodarbojās Kuveitā, Izraēlā, Itālijā un Vācijā, bet patlaban atsoļojusi arī līdz mums.

Reklāma
Reklāma

Sporta treneri, fizioterapeiti un ārsti treniņus uz batutiem rekomendē, jo, par spīti lielajai fiziskajai slodzei, nodarbības ir piemērotas locītavu rehabilitācijai pēc traumām. Uz treniņos izmantotā batuta var vingrot teju ikviena vecuma un dzimuma cilvēks ar jebkādu fizisko sagatavotību.

Lēkāšana uz batuta pozitīvi ietekmē veselību

Stiprina šūnas un veic pilnīgu šūnu masāžu. Izpildot lēcienus, gravitācijas ietekmē šūnas paplašinās un sašaurinās. Slodzes palielināšanās un samazināšanās, kas rodas, mainoties spiedienam lēciena laikā, padara šūnas stiprākas.

Attīra organismu un limfātisko sistēmu. Lēkāšana uz batuta ir viens no optimāliem treniņu veidiem, kas veicina limfas cirkulāciju, nodrošinot organisma attīrīšanos no nevajadzīgām vielām.

Palielina enerģiju. Lēkājot palielinās asinscirkulācija, kas veicina ātrāku skābekļa nokļūšanu šūnās un muskuļos. Jo ātrāk šūnas un muskuļi tiks apgādāti ar skābekli, jo enerģiskāki jutīsimies.

Uzlabo muskuļa tonusu. Lēkšana rada slodzi visām muskuļu grupām, bet jo īpaši kāju, gurnu un vēdera muskuļiem.

Palielina sirds un plaušu kapacitāti. Treniņš pielīdzināms kardiotreniņam, jo slodzes dēļ organismam pieplūst vairāk skābekļa, tādējādi tiek sadedzināts vairāk kaloriju, organisms tiek attīrīts no nevajadzīgām vielām, kā arī uzlabojas sirds un plaušu darbība.

36,6 °C konsultantes VITA TAUBE, studijas Fun Jump īpašniece

SIGITA GAILĪTE, trenere

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.