Foto Shutterstock-

“Dažiem tauku saturs kā krējumam!” Uztura speciālistes Lizetes Pugas padomi, izvēloties bezpiedevu jogurtu 0

“Izvēloties bezpiedevu jogurtu, noteikti vajag pievērst uzmanību tauku procentam, jo šobrīd ir pieejami tādi bezpiedevu jogurti, kuros ir 10% tauku un tas jau pietuvojas krējumam,” TV24 raidījumā “” stāsta BKUS uztura speciāliste Lizete Puga.

Reklāma
Reklāma
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 5
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 31
Viedoklis
Linda Tunte: “Es dzeru, lamājos, gāžu politiķus un eju prom no darba” 85
Lasīt citas ziņas

“Tā kā tas mērķis, izvēloties bezpiedevu jogurtu, tomēr ir pievērst uzmanību figūrai un aizvietot krējumu, labāk izvēlēties bezpiedevu jogurtu ar zemu tauku saturu. Otra lieta, kas parādās – jogurtos var būt 9% olbaltumvielu,” viņa atklāj.

Ieteicamais tauku procents jogurtam – līdz 2-3% jeb 2-3 grami uz 100 gramiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jogurtiem ir dažādi veidi arī pēc garšas – skābāki, maigāki, saldāki, līdz ar to katram vienkārši ir jāsameklē savējais un pie tā arī jāpieturas!

Atgādinām, ka jogurts ir raudzēts piena produkts, kas satur vērtīgās pienskābās baktērijas, kurām savukārt ir labvēlīga ietekme uz mūsu gremošanas traktu. Tajā ir gana daudz olbaltumvielu, kas nepieciešamas organisma augšanai un attīstībai, kā arī kalcijs kaulu stiprībai. To visu mums stāsta reklāmās.

Tā ir taisnība, jo aprakstītais atbilst bezpiedevu jogurtam (gan parastajam, gan beztauku). Bet cik cilvēku ikdienā lieto šādu jogurtu, piemēram, notiesājot to launagā kopā ar sauju riekstu vai žāvētu augļu? Lielākoties pērkam jogurtus ar dažādām garšām, jo bezpiedevu ir skābens, ar izteiktu raudzēta piena garšu, daudzi teiktu – bezgaršīgs un ūdeņains. Tiklīdz ir piedevas, tā seko virkne problēmu, no kurām galvenā ir cukurs, kā arī pārtikas piedevas.

“Ja uz jogurta iepakojuma rakstīts, ka tajā nav tauku, tas vēl nenozīmē, ka tas ir diētisks. Jāskatās kopējais produkta sastāvs,” skaidro veselīga uztura speciāliste Inga Pūce. Mazais 200 gramu trauciņš ar jogurtu, kam samazināts tauku saturs, var saturēt pat 2,5 tējkarotes cukura! Vienā tējkarotē ir 10 gramu cukura.

Ja uz iepakojuma norādīts, ka 100 gramos ir 12–13 gramu cukura, tas nozīmē, ka 200 gramu iepakojumā saldvielas ir ļoti daudz. Kāpēc tas tik svarīgi tiem, kuri ikdienā seko uzņemtajām kalorijām un savam svaram? Visi slaidās līnijas ievērotāji paniski baidās no taukiem, iegādājoties maksimāli attaukotus piena produktus, samazinot eļļas un sviesta patēriņu. Bet cukurs ir vēl viltīgāks!

Reklāma
Reklāma

Cukurs – tie ir ogļhidrāti, kuri sniedz enerģiju ikdienas aktivitātēm. Ja uzņemam šo enerģiju, bet dienas laikā neiztērējam, tā pārpalikums pamazām uzkrājas zem­ādas tauku slānī kā rezerve nebaltām dienām. Maksimālais cukura daudzums, kuru uztura speciālisti neiesaka pārsniegt dienas laikā, ir 10% no diennaktī uzņemtajām kalorijām. Ja vien nestrādājam smagu fizisku darbu un fiziskās aktivitātes ir vidēji intensīvas, sievietēm dienā iesaka uzņemt aptuveni 2000, vīriešiem 2500 kilokaloriju. Līdz ar to cukuru – ne vairāk kā 200–250 kcal – aptuveni 50 gramu.

Bērniem nav ieteicams dienā patērēt vairāk par 25 gramiem cukura. Tātad ar vienu jogurtiņu un pāris tējas vai kafijas krūzēm dienas deva ir sasniegta. Bet lielākoties tas nav vienīgais cukura patēriņš, jo klāt vēl nāk kāda salda suliņa vai veselības dzēriens, smalkmaizīte, cepums, enerģijas batoniņš, pat tomātu mērce, maize – tajos visos ražotājs bagātīgi pievienojis cukuru.

Ja nepiedomā pie tā, kādus produktus dienā izvēlas, itin viegli var apēst 100 gramu cukura, kas ne tikai bojā slaido līniju, bet arī veselību nevairo. Vēl trakāk ir ar dzeramajiem jogurtiem. Ja esi ļoti izsalcis, izdzert litru jogurta nav nekas liels. Uz iepakojuma norādīts, ka 100 gramos ir 12–13 gramu cukura, attiecīgi litrā pat 130 gramu.

Tikai tie beztauku jogurti un fermentēta piena produkti ar dzīvām jogurta kultūrām, kuriem nav pievienots cukurs, palīdz saglabāt veselīgu ķermeņa masu.

Piedevas garšai un konsistencei
Lai attaukots jogurts būtu garšīgs, tam lielākoties nepieciešamas dažādas piedevas, kas padara produktu biezu, tumīgu. Ražotāji bagātīgi pievieno dažādus biezinātājus, piemēram, pektīnu, guāra un ksantāna sveķus.

• Pektīns tiek iegūts no ābolu vai citrus­augļu mizas un pārtikas rūpniecībā tiek izmantots kā želejviela, biezinātājs vai stabilizators. Pektīns labi sarecina masu, nemainot produkta garšu.

• Guāra sveķus iegūst Indijā un Pakistānā no pākšaugiem, patiesībā tie ir pākšaugu milti. Tie labi uzbriest aukstā produktā, tāpēc tos pievieno saldējumam, jogurtam. Atbilstīgi ES regulai uz guāra sveķus saturošu pārtikas produktu marķējuma jābūt redzamai īpašai norādei, ka bērniem līdz 8 gadu vecumam guāra sveķi var izraisīt gremošanas traucējumus.

• Ksantāna sveķus iegūst, fermentējot glikozi ar noteikta celma baktērijām. Tiek iegūts lipīgs šķidrums, kuru izkaltē un iegūst pulverveida konsistenci. Labi šķīst gan aukstā, gan karstā masā, labi to sabiezina. Jutīgākiem organismiem var rosināt vēdera pūšanos.

Papildus dažādiem biezinātājiem ražotāji daudziem jogurtiem pievieno arī virkni skābuma regulētāju un citu piedevu.

Sekojot līdzi informācijai par produktu sastāvu, var atrast gana daudz jogurtu ar minimālu piedevu sarakstu. Vislabākais variants – nopirkt bezpiedevu jogurtu un pašam pielikt klāt saldus augļus, piemēram, mango, bumbierus, banānus, saldu ābolu, mandarīnus, vai riekstus un rozīnes, kas bagātinās tā garšu.

SAISTĪTIE RAKSTI