Foto: SHUTTERSTOCK

Īstais laiks māllēpēm brokastīs, pumpuriem pusdienās… Augu pētnieces ieteikumi 0

Jau zied māllēpes, var lietot priežu pumpurus. Daba mostas un dāvā mums savu spēku.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šajos 5 datumos dzimušas īstas kompānijas dvēseles, viņi burtiski izstaro gaismu visur, kur iet
Putins brīdina NATO dalībvalstis Eiropā nespēlēties ar uguni 58
Kokteilis
FOTO. “Neizsakāmi lepojamies!” Madaras Raabes un Kiviča meita godam pārstāvējusi Latviju starptautiskā līmenī
Lasīt citas ziņas

Zaļos ieteikumus atklāj savvaļas augu pētniece Vaira Kārkliņa no Pāvilostas

Māllēpes brokastīs

Māllēpju pumpurus (arī neizplaukušus pieneņu pumpurus) kopā ar gaļīgajiem kātiņiem cepu nelielā daudzumā sakarsētas eļļas. Cepti pumpuri pēc izskata atgādina mušas, taču pēc garšas – īsta delikatese!

Bērzu pumpuru eļļa

CITI ŠOBRĪD LASA

Tā labi der savilktu muskuļu ierīvēšanai.

Karstumizturīgā bļodiņā vai tīrā konservu kārbā ieleju pusglāzi olīveļļas, pievienoju ēdamkaroti izžāvētu bērzu pumpuru vai lapu un lēni uzsildu ūdens peldē. Pusstundu ļauju ievilkties.

Sētložņas plācenīši

Sētložņas jauno lapiņu malas atgādina tamborētu sedziņu, tās parādās jau aprīlī. Augs tīkami smaržo pēc piparmētras, timiāna un melisas.

Sīki sakapātas lapiņas pievienoju biezpienam, mīkstam sieram vai pupiņu salātiem. Garšīgi ir plācenīši. Uz rupjās rīves sarīvēju zaļus kartupeļus un sajaucu ar sakapātām sētložņas lapiņām. Veidoju plānus plācenīšus un cepu eļļā.

Apses ziede

Šo ziedi var smērēt uz sāpošām vietām, palīdz remdēt sāpes.

Izžāvētu apses mizu vai pumpurus sasmalcinu, izsijāju un pusstundu karsēju ūdens peldē kopā ar eļļu un vaska gabaliņu. Izkāšu un ieleju trauciņā. Var arī gatavot, sīki sakapājot svaigus pumpurus ar sviestu vai taukiem, tikai tad ziedei ir īsāks lietošanas laiks.

Līdzīgi var izmantot arī ceriņa un vītola pumpurus vai mizu.

Veselīgie priežu pumpuri

Priežu pumpurus der pakošļāt, ēteriskās eļļas un sveķi labi dezinficēs muti. Lai mazinātu klepu, noder sīrups no priežu pumpuriņiem.

Ēdamkaroti pumpuru apleju ar divām krūzēm vāroša ūdens un noturu pāris stundas. Nokāšu, šķidrumam pievienoju puskilogramu cukura un vāru, līdz iegūstu vidēji biezu sīrupu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.