Foto: SHUTTERSTOCK

Kad palīdz kartupelis – tautas dziedniecības ieteikumi 1

Antra Krastiņa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Mūsu tētis šodien atkal precas…” Bijusī sieva pavēsta, ka komponists Jānis Lūsēns iestūrējis laulības ostā
TV24
Uzņēmējs Bergs: “Tā bilde ir ļoti sērīga… Valsts strādā pēc tāda pieņēmuma, it kā vidējais latvietis dzīvotu 500 gadus”
Kokteilis
Maestro Raimonds Pauls atklāj Lanas pieminekli Lāčupes kapos: “Vienkārši un ļoti skaisti” 3
Lasīt citas ziņas

Dienvidamerikas indiāņi kartupeli vēderpriekam audzēja jau vairāk nekā pirms 14 tūkstošiem gadu, bet līdz Eiropai tas atceļoja tikai XVI gadsimtā. Turklāt vēl pusgadsimtu tas tika audzēts kā eksotisks košumaugs, Francijas karaliene Marija Antuanete un viņas galma dāmas ar tā ziediem rotājušas savas frizūras. Savukārt auga pazemes daļa – bumbuļi tika uzlūkoti ļoti aizdomīgi…

Kad tika pierādīts, ka tie nav indīgi, eiropieši bumbuļus beidzot nogaršoja, un tie ātri vien kļuva par viņu ēdienkartes neatņemamu sastāvdaļu. Šoreiz stāsts ne par kartupeļu ēšanu, bet lietojumu tautas dziedniecībā – arī te kartupelim ir sava stabila vieta.

Kas kartupeļos vērtīgs

CITI ŠOBRĪD LASA

Kartupeļi satur A, C, E, H, K, PP vitamīnu, B6 un citus šīs grupas vitamīnus, makroelementus: kalciju, nātriju, magniju, mangānu, fosforu dzelzi un citus mikroelementus, aminoskābes un polinepiesātinātās taukskābes, cieti. Visas šīs vielas labvēlīgi ietekmē gremošanas, sirds un asinsvadu sistēmu, asinsrades orgānus, augšējo elpošanas ceļu un endokrīno dziedzeru darbību. Kartupeļos ir 76,3% ūdens, kas labvēlīgi ietekmē ūdens–sāls līdzsvaru organismā. XIX gadsimta 80. gados kartupeļos atklāti benzodiazepīni – viela ar nomierinošu efektu.

Dziedniecībai lieto visu kartupeli – sākot no ziediem līdz bumbuļiem, kurus izmanto gan zaļus, gan vārītus, no tiem spiež sulu, atsevišķi izmanto tikai mizu.

No tautas dziedniecības ieteikumu un recepšu pūra

Foto: SHUTTERSTOCK

• Pret kakla slimībām 2–3 svaigus vai žāvētus kartupeļu ziedus aplej ar glāzi verdoša ūdens, uzvāra un ļauj 10–15 minūtes ievilkties. Ar siltu novārījumu skalo kaklu pēc iespējas vairākas reizes dienā. Pēc nepieciešamības pagatavo jaunu uzlējumu.

• Pie locītavu sāpēm 7 dienas pēc kartupeļu ziedēšanas sākuma salasa tik daudz ziedu, lai ar tiem blīvi piepildītu litra burku. Pārlej ar degvīnu, burkai uzliek plastmasas vāciņu un noliek tumšā vietā 20–25 dienas ievilkties. Ar gatavo uzlējumu pirms gulētiešanas ierīvē sāpošās locītavas un aptin ar vilnas šalli vai lakatu.

• Redzes uzlabošanai tējkaroti balto un violeto kartupeļu ziedu aplej ar ūdeni un karsē virs sveces liesmas, līdz ūdens uzmet pirmos burbulīšus. Remdenu pilina acīs – katrā pa 2 pilieniem. Kurss – no 2 nedēļām līdz 2 mēnešiem. Sākumā šķidrums izraisīs dedzinošu sajūtu, acis asaros. Pēc pirmā kursa jāievēro 2 nedēļu pārtraukums. Šajā laikā vēlams dzert žibulīšu tēju: ēdamkaroti sasmalcinātas drogas aplej ar aukstu ūdeni, uzvāra, ļauj 20 minūtes ievilkties. Dzer pa trim malkiem 4 reizes dienā.

Reklāma
Reklāma

• Onkoloģisko slimību profilaksei un kā palīglīdzekli ārstēšanās laikā lieto kartupeļu ziedu novārījumu: ēdamkaroti žāvētu ziedu aplej ar 500  ml verdoša ūdens, uz lēnas uguns pavāra 3 minūtes, ļauj 3 stundas ievilkties. Izkāš. Lieto pa pusglāzei 3 reizes dienā pirms ēšanas. Kurss – 10–12 dienas, atkārto pēc nepieciešamības.

• Ja nomoka bronhīts (procedūru veic vakarā), novāra 4 kartupeļus ar visu mizu, saspaida ar dakšiņu, pievienojot 1 ēdamkaroti medus un 3 tējkarotes dzeramās sodas. Marli saloka vairākās kārtās un starp tām liek kartupeļu masu. Uz krūtīm uzliek vaskpapīru vai polietilēna plēvi, virsū liek kartupeļu kompresi. Nostiprina ar pārsēju, pārklāj vilnas šalli vai pledu. Kompresi tur 1–2 stundas. Tad noņem, silti sasedzas un iet gulēt.

• Pret podagru sarīvē zaļus kartupeļus, masu klāj iepriekš vairākās kārtās salocītā marlē – pa kārtām. Kompresi uz 1–2 stundām pieliek problemātiskajai vietai, pietin ar dvieli. Procedūru atkārto 3–4 reizes dienā 1 nedēļu. Parasti uzlabojumi jūtami jau otrajā dienā: mazinās tūska un sāpes. Papildus ārstēšanās laikā katru rītu tukšā dūšā vēlams izdzert 100 ml svaigi izspiestas kartupeļu sulas.

• Pret reimatisma un muguras sāpēm jostasvietā novāra jaunos kartupeļus ar visu mizu, atdzesē un samīca putrā. Masu vienmērīgi izklāj uz linavai kokvilnas drānas vai vairākās kārtās salocītas marles, pieliek pie sāpošās vietas, pārklāj ar pergamenta papīru vai polietilēna plēvi un apsien ar vilnas šalli, lakatu vai pledu. Kompresi atstāj uz nakti.

• Ja nomoka osteohondroze, locītavu kaites, sajauc svaigus sarīvētus kartupeļus un dabīgo medu attiecībā 1:1. Maisījumu uzklāj sāpošajai vietai, pārklāj ar vaskpapīru vai polietilēna plēvi, nostiprina ar pārsēju. Kompresi tur 1–2 stundas. Procedūru atkārto ik pēc 3–4 dienām, līdz sāpes pilnībā izzūd.

• Sirdsslimību gadījumā mēnesi katru dienu izdzer 100 ml svaigi spiestas kartupeļu sulas, kurai pievienota pustējkarote griķu medus. Labi palīdz arī kartupeļu diēta: dienas laikā, sadalot 5–6 ēdienreizēm, apēd ap 1 kg vārītu kartupeļu bez sāls. Var pievienot dilles vai citus zaļumus.

• Pret klepu, balss aizsmakumu un citām augšējo elpceļu slimībām nelielā ūdens daudzumā novāra kartupeļus ar visu mizu. Kad tie gatavi, ūdeni nolej, pieber sāli un, pārsedzot katlu un galvu ar lielu dvieli, 10–15 minūtes ieelpo tvaikus.

• Angīnas gadījumā 500–700 g jauno kartupeļu vāra tik ilgi, līdz izvārās viss ūdens. 2 tabletes validola saberž pulverī, apkaisa karstos kartupeļus un, apsedzot trauku un galvu ar dvieli, 7 minūtes ieelpo karstos tvaikus.

• Pret ādas sēnīšu infekcijas izraisītiem ādas bojājumiem sēnītes skartajai vietai 1–2 reizes dienā uzklāj uz smalkas rīves sarīvētus svaigus kartupeļus, notur vismaz 30 minūtes. Tā rīkojas arī pie nātrenes, ekzēmas, augoņiem, rozes, trofiskās čūlas.

• Pret varikozām vēnām sarīvē zaļus kartupeļus ar mizu, pievieno 1 ēdamkaroti medus, samaisa. Putriņu vienmērīgi uzklāj uz iekaisušās vietas, pārklāj ar polietilēna plēvi un nostiprina, apsienot ar vilnas lakatu vai šalli. Papildus no rīta tukšā dūša ieteicams izdzert 100 ml svaigi izspiestas kartupeļu sulas. Kurss – 2 nedēļas.

• Lai mazinātu smaganu iekaisumu, mutes dobumu skalo ar kartupeļu mizu novārījumu.

• Pret hipertoniju rūpīgi nomazgā 4–5 jaunos kartupeļus un vāra puslitrā ūdens 15 minūtes. Nokāš. Novārījumu dzer pa pusglāzei 30 minūtes pirms ēšanas.

• Pret kuņģa čūlu, gastrītu ar paaugstinātu skābi, aizcietējumiem nomizotus kartupeļus sarīvē, nospiež sulu un tūlīt izdzer – pa 1/3–3/4 glāzes 2–3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Kurss – 10 dienas. Tad ievēro 10 dienu pārtraukumu, pēc tam kursu atkārto.

• Kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas profilaksei pavasarī un rudenī 2 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas izdzer 1/4 glāzes svaigi spiestas kartupeļu sulas. Kurss – 2 nedēļas.

• Pret aknu kaitēm, lai sadrupinātu un izvadītu žultspūšļa akmeņus, rūpīgi nomazgā 1 kg kartupeļu ar visu mizu, tos nemizo – tikai izgriež actiņas. Aplej ar 6 l ūdens, uzvāra un uz lēnas uguns vāra 4 stundas. Gatavajiem kartupeļiem pievieno nedaudz sāls, sastampā putrā un pāris stundu nostādina. Ūdeni, kas sakrājies putrai pa virsu, nolej atsevišķā traukā un lieto pa 2 ēdamkarotēm 3 reizes dienā 30–40 minūtes pirms ēšanas. Kurss – 4 dienas. Vajadzības gadījumā kursu atkārto.

• Pie dzemdes fibromas reizi dienā izdzer 1/4 glāzes svaigi spiestas kartupeļu sulas, kurā izšķīdināts propolisa izvilkums spirtā vai tinktūra (30–40 pilienu). Kurss – 6 mēneši.

• Pret tulznām uz pēdām liek sarīvētu kartupeļu putriņu.

• Svaigu kartupeļu sula labi attīra organismu. Dzerot kopā ar burkānu un seleriju sulu, tā palīdz pie gremošanas orgānu traucējumiem, sēžas nerva iekaisuma un palielināta vairogdziedzera.

Ja pēc kartupeļu sulas izdzeršanas kaklā rodas nepatīkama sajūta, var uzdzert augļu vai burkānu sulu vai mutes dobumu izskalot ar ūdeni.

• Pret nierakmeņiem novāra 2 saujas kartupeļu mizu, stundu nostādina un izkāš. Diennakts laikā izdzer 1 glāzi novārījuma – pa pusglāzei stundu pirms ēšanas. Kurss – 2 nedēļas.

• Kūtra vairogdziedzera stimulēšanai 2–3 reizes dienā izdzer pusglāzi svaigi spiestas kartupeļu sulas.

• Cukura diabēta gadījumā 2–3 reizes dienā dzer svaigi spiestu kartupeļu sulu – 1/4 daļu glāzes sulas atšķaida ar tādu pašu daudzumu ūdens. Pēc tam sulas daudzumu var palielināt līdz glāzei.

• Pret galvassāpēm nomizotu kartupeli sagriež šķēlītēs, atguļas un šķēlītes uzliek uz pieres. Pēc 20 minūtēm sāpes būs mazinājušās.

• Pret grūti dzīstošām čūlām liek svaigi sagrieztu kartupeļu šķēlītes.

• Pie noguruma, lai atgūtu spēkus, 3 reizes nedēļā izdzer glāzi ūdens, kurā vārīti (ne līdz gatavībai) kartupeļi ar visu mizu.

• Pret saules un citiem apdegumiem, arī sasitumiem, lai mazinātu sāpes, tūsku un zilumus, liek zaļu sarīvētu kartupeļu kompreses. Tās bieži nomaina.

• Ja sāp zobs un sapampis vaigs, pie vaiga liek zaļu sagrieztu kartupeļu šķēles.

• Lai mazinātu maisiņus zem acīm, pie tiem pieliek uz pusēm pārgrieztu siltu vārītu kartupeli.

• Ja pietūkusi seja, uz tās liek masku no rīvēta zaļa kartupeļa. Notur 20 minūtes, pēc tam seju noskalo ar aukstu ūdeni.

• Ja mājās zīdainis, kartupeļu cieti izmanto dibentiņa iepūderēšanai, lai neveidotos izsitumi.

Dziednieciskiem nolūkiem vēlams izmantot tikai tādus kartupeļus, kuru audzēšanā nav lietota ķīmija.

SVARĪGI!

Foto: SHUTTERSTOCK

Kartupeļu sulu nedrīkst lietot tie, kam ir pazemināts kuņģa sulas skābes līmenis, krasi izteikts meteorisms un cukura diabēts smagā formā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.