Foto – Shutterstock

Ar piesardzīgu attieksmi 0

Kā stāsta Viesturs Liguts, slikti var beigties ārstēšanās pēc līdzības, proti, ja kaimiņam vai draugam ir tādi paši simptomi un viņam palīdzējis kāds medikaments, ne vienmēr man gaidāms tikpat labs efekts. Turklāt jārēķinās arī ar blaknēm, pat dzīvībai bīstamām, piemēram, ar alerģisku reakciju.

Reklāma
Reklāma
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
Lasīt citas ziņas

Katram organismam bioķīmiskā sistēma darbojas mazliet atšķirīgi. Viens un tas pats medikaments vairākumam izraisīs vēlamo efektu, bet dažiem var būt slikta un negaidīta reakcija.

Ja esam spiesti regulāri lietot nesteroīdos pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļus pret locītavu sāpēm, jābūt ļoti uzmanīgiem, jo tie var izraisīt kuņģa asiņošanu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā zina teikt Viesturs Liguts, daudzi ārstam un farmaceitam nestāsta, ka lieto uztura bagātinātājus, jo uzskata tos par dabiskiem produktiem, kuri nevar nodarīt nekādu kaitējumu. Patiesībā bioloģiski aktīvu un ķīmisku vielu mijiedarbība reizēm izraisa nepatīkamas sekas, piemēram, greipfrūti var paaugstināt asinsspiedienu, kā arī mazināt vai pastiprināt medikamentu iedarbību.

Ginks un kava, kas mēdz būt uztura bagātinātāju sastāvā, pārsniedzot pieļaujamo devu, var izraisīt aknu bojājumu, žeņšeņs – asiņošanu un asinsreces traucējumus.

Ja pēc alkohola lietošanas vakarā nenāk miegs, iedzerot benzodiazepīnus saturošas miegazāles, tiek nomākta centrālā nervu sistēma, kas smagākos gadījumos var beigties ar komu. Nomierinoši medikamenti un miega līdzekļi mēdz izraisīt dažādu efektu – viens kļūs miegains, cits drīz vien iesnaudīsies, taču kādam izteiktas iedarbības nebūs. Tas atkarīgs gan no ķermeņa svara, gan organisma bioķīmiskās sistēmas individuālajām īpatnībām.

Īpaši uzmanīgi zāles jādod bērniem. Mazuļi ne vienmēr objektīvi formulē savas sūdzības. Vecāki tās nereti nenovērtē vai pārspīlē, tādēļ bērns saņem neadekvātu zāļu devu.

Jāuzmanās arī, lietojot medikamentus hroniskas slimības gadījumā un paralēli akūtā situācijā – kādas citas zāles. Tad jāņem vērā, ka notiks mijiedarbība – to efekts var pastiprināties, neitralizēties vai arī būt negaidīts un nevēlams.

Uztura bagātinātāji jālieto kā papildinājums uzturam, nevis tā aizvietotājs, turklāt jāņem vērā, ka tie nav medikamenti.

Maldās tie, kuri domā, ka vitamīnu nekad nevar būt par daudz. Piemēram, C vitamīns jeb askorbīnskābe lielā devā var mijiedarboties ar medikamentiem un izraisīt asinsrecēšanas traucējumus, bet dzelzs preparāti – pat nāvējošu saindēšanos.

Reklāma
Reklāma

Antibiotikas drīkst lietot tikai nepieciešamības gadījumā. Mēģinot nepamatoti ārstēties ar antibiotikām, kas palikušas pāri no iepriekšējās slimošanas, pāris dienu laikā iespējams nodarīt lielu kaitējumu – mikrobi pie tām pierod un kļūst nejutīgi pret šiem medikamentiem.

Kā rīkoties, ja gadījies saindēties ar zālēm

Saindēšanās gadījumā steigšus jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība. Izšķirīgas ir pirmās 2–4 stundas. Saņemot to pēc 12 stundām vai vēlāk, var saglabāties paliekošas sekas.

Pirmajai palīdzībai noderēs aktivētā ogle pietiekami lielā devā – 1 grams uz 1 kilogramu ķermeņa svara. Pieaugušajiem nepieciešami 25–50 grami. Tabletes sasmalcina un sajauc ar 100 ml ūdens. Aktivētā ogle pieejama arī suspensijas un pulvera veidā.

Tā kā saindēšanās gadījumi mēdz būt dažādi, kā rīkoties, kamēr ierodas neatliekamā medicīniskā palīdzība, jebkurā diennakts laikā var vaicāt, zvanot pa Saindēšanās un zāļu informācijas centra tālruni 67042473.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.