Foto: Shutterstock

Par visu maksāja pats 0


Pavisam jaunu dzīvi sācis arī Juris (vārds mainīts), kuram nācās uzveikt C hepatītu. To atklāja pirms 15 gadiem, un tikai tagad viņš ir izārstējies. Desmit gadus viņš dzīvoja, vērojot aknu rādītājus asins analīzēs – dakteris bija noteicis: ja tie nepasliktinās, tad var dzīvot, viss kārtībā. 2010. gadā Jurim kļuva fiziski grūti – nespēks, pampa kājas, taču viņš to norakstīja uz pārstrādāšanos, arī daudzjiem pārlidojumiem. Ģimenes ārsts nesaprata, kas par vainu. Pienācā kārtējā analīžu nodošanas reize, bet pēc tam juris devās pie hepatologa, lai uzzinātu rezultātus.

Reklāma
Reklāma
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Lasīt citas ziņas

Pats tos aplūkojot, vīrietis nekādas izmaiņas nemanīja, jo šādi rādījumi analīzēs bija vismaz gadu, taču ārsts neļāva viņam braukt mājās. Rādījumi bija katastrofāli, un Jurim bija nepieciešama akūta terapija, lai dzīvotu. Un tad sekoja arī verdikts – nepieciešama aknas transplantācija!

Lai to veiktu, vīrietis devās uz Baltkrieviju. Donors atradās salīdzinoši ātri, un arī nepieciešamos aptuveni 80 tūkstošus eiro Jurim izdevās savākt. Viņš pārdeva māju Rīgā un iegādājās lētāku Saulkrastos, bija arī kādi uzkrājumi… Viss noritēja veiksmīgi, un arī Juris tagad turpina darboties savā biznesā, tikai nu viņam ir strikti noteikts darba laiks. Nekādas pārstrādāšanās. Ar jaunāko medikamentu beidzot uzveikts arī C hepatīts, jo iepriekšējais, vecais medikaments nelīdzēja.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja tolaik būtu iespēja veikt orgāna transplantāciju Latvijā, vai Juris uz ko tādu parakstītos? „Jā,” viņš atbild nešaubīgi, tomēr piebilst: „Man gan šķiet, ka vislabākais variants būtu tāds – valsts finansē vai līdzfinansē aknu transplantācijas operācijas un medikamentus pēc tam, bet cilvēks brauc operēties uz kādu no ārsvalstu klīnikām. Tur ir lielāks pieprasījums, speciālisti pieredzējušāki, un pacienti pēc tam varētu būt mūsu ārstu uzraudzībā.” Juris gan nenoliedz, ka tad, ja šādas operācijas veiktu Latvijā, iespējams, arī uz šejieni brauktu cilvēki no citām valstīm, lai veiktu aknu transplantāciju. Viņa viedoklim piekrīt arī Igors, sakot, ka speciālisti Izraēlas klīnikā vēl ne tik sen viņam teikuši – Latvijā ir profesionāli speciālisti, kuri var veikt aknu transplantācijas operācijas. Tad attīstītos arī tā sauktais medicīniskais tūrisms, un parasti slimnīcas vidēji gada laikā atpelna ieguldītos līdzkeļus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.