Foto: pexels.com

Svētki bez sirdsapziņas pārmetumiem. Gudri “knifiņi”, kā šodien nepārēsties 2

Elīna Kondrāte, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 174
“Krievi mūs burtiski aprīs!” Ukraiņu komandieris skaidro iespējamās kara pauzes briesmas 139
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā 55
Lasīt citas ziņas

Ziemassvētkos un Jaungada svinībās tradicionāli esam ieraduši klāt bagātīgu svētku galdu ar treknākiem ēdieniem un arī dažādiem našķiem, turklāt pie galda sēžamies krietni vēlāk, nekā pieņemts ikdienā. Ja šajā laikā tiek ievērota diēta, gatavošanās svētku maltītei var sagādāt uztraukumu.

Nelielas atkāpes svētkos veselībai īpaši nekaitēs. Tomēr situācijas ir dažādas. “Ja cilvēks no ēdienkartes svītro produktus, kuri var izraisīt spēcīgu alerģisku reakciju, arī svētkos tos nevajadzētu ēst. Nopietnu alerģiju gadījumā cilvēks jau zina, kuri produkti viņam var izraisīt nevēlamu reakciju, un vienmēr tiem pievērš uzmanību, arī svētkos,” stāsta Estētiskās medicīnas klīnikas 4. Dimensija dietoloģe Lāsma Kalnbērza.

Atkāpes ir pieļaujamas

CITI ŠOBRĪD LASA

Arī situācijās, kad, domājot par svaru, neēdam vakarā pēc pulksten 18, atsevišķi svētku vakari ar vēlāku ēšanu lielu ļaunumu nenodarīs. “Jauki pavadīts laiks ģimenes un tuvinieku lokā būs lielāks ieguvums nekā stingra noteikta laika režīma ievērošana, īpaši, ja tas sagādā nepatīkamas, ierobežojošas sajūtas,” uzskata dietoloģe.

Arī pēc svētkiem nevajadzētu sev pārmest, ka apēsts par daudz un par vēlu, tas tikai lieki vairos negatīvās emocijas. “Labāk nākamajā dienā attiecīgi ēst mazāk vai ieturēt atslodzes dienu – dzert tīru ūdeni vai ar citrona vai citu augļu šķēlītēm. Ja tomēr gribas ēst, labāk izvēlēties organismam vieglāk pārstrādājamu barību: augļus, salātus, dārzeņu zupas. Gremošanas procesu uzlabos arī zāļu tējas: piparmētru, ingvera, fenheļa,” iesaka Lāsma Kalnbērza.

Pēc svinībām par labu nāks kustības, īpaši fiziskās aktivitātes svaigā gaisā. Tas uzlabos vielmaiņu un pašsajūtu.

Saplānota ēdienkarte

Jāatceras, ka svētku galdā varam likt īpaši izvēlētus ēdienus. Ir dažādas receptes, kā ēdienu pagatavot ne vien veselīgu, bet arī garšīgu. Lai saglabātu svētku noskaņu un visi varētu izbaudīt svinīgo maltīti, ēdienus var iepriekš saplānot.

“Ir ļoti daudz recepšu, kur ierastie produkti, kas bieži vien nav veselībai tie labākie, aizvietoti ar veselīgākiem. Saldēdieniem nav jābūt tikai no augstākās kvalitātes baltajiem miltiem, cukura, piena un olām. Var pagatavot kēksus no ķirbjiem un kukurūzas miltiem un šokolādes kūkas no kokosriekstu miltiem, datelēm un kakao. Pēc veselīga svētku mielasta arī turpmākās dienas būs laba pašsajūta, bez sirdsapziņas pārmetumiem,” teic dietoloģe.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.