
Kā veidot veselīgu pusdienu kastīti? 0
Pamatnoteikums ir vienkāršs – kastītē jābūt dažādiem produktiem, kas nodrošina bērnu ar olbaltumvielām, ogļhidrātiem, veselīgajiem taukiem, vitamīniem un šķiedrvielām. Šo pieeju bieži dēvē par veselīgā šķīvja proporciju principu, kur puse no satura ir dārzeņi un augļi, ceturtdaļa – pilngraudu produkti, bet vēl vien ceturtdaļa – olbaltumvielu avoti.
Olbaltumvielas – sāta sajūtai un augšanai
Bērna organismam nepieciešams pietiekami daudz olbaltumvielu, lai tas varētu augt un atjaunoties. Lieliska izvēle ir liesa gaļa, piemēram, vistas filejas gabaliņi, vārīta ola, siera šķēlītes, biezpiens vai jogurts bez pievienota cukura. Tāpat labs risinājums ir augu valsts olbaltumvielas, piemēram, humuss, pupiņas, zirņi vai lēcas.
Ogļhidrāti – ilgstošai enerģijai
Atšķirībā no saldumiem, kas dod tikai īslaicīgu cukura līmeņa kāpumu, pilngraudu maize, rupjmaize, graudu krekeri vai pilngraudu makaroni nodrošina vienmērīgu enerģijas pieplūdumu. Tie palīdz bērnam būt možam un koncentrētam vairākas stundas pēc ēšanas.
Veselīgie tauki – smadzeņu darbībai
Tauki ir svarīgi nervu sistēmas attīstībai. Labākie avoti pusdienu kastītei ir neliela sauja riekstu vai sēklu, avokado šķēlītes vai pilngraudu maizīte ar nelielu sviesta vai riekstu krēma daudzumu.
Dārzeņi un augļi – vitamīnu un šķiedrvielu avots
Kastītei jābūt krāsainai! Gurķu, burkānu vai paprikas strēmelītes, dažas tomātu šķēlītes, ābols, bumbieris, sauja ogu vai mandarīns – bērnam būs gan kraukšķīga uzkoda, gan vērtīgas uzturvielas. Vecāki var arī izdomāt radošus risinājumus – piemēram, izgriezt dārzeņus smieklīgās formās vai izveidot no tiem sejiņas, lai ēšana būtu jautrāka.