Foto-Shutterstock

Vai var iztikt bez insulīna? 0


Indiešu ārsts Madans Gulati, kura zināšanu uzkrājuma papildināšana ājūrvēdā sniedzas jau 40 gadu garumā, no savas pieredzes komentē, ka “beidzot lietot pienu un piena produktus, tiek izārstēti agrīni diabēta gadījumi, bet hroniskos 1. tipa cukura diabēta gadījumos tiek būtiski samazināta insulīna deva.”

Reklāma
Reklāma

Kādos gadījumos izvēlēties ājurvēdu?

7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Kokteilis
Gudri jau kopš dzimšanas: 5 zodiaka zīmju pārstāvji, kuri var lepoties ar attīstītu intelektu
Lasīt citas ziņas

Ārsts informē, ka „ājurvēda varētu palīdzēt cilvēkiem, kas nespēj pielāgot savu dzīvesveidu konvencionālās terapijas prasībām. Tomēr jāņem vērā, ka 1. tipa diabēta gadījumā nekādā gadījumā nedrīkst pārtraukt insulīna injekcijas un cukura paškontroli.”

Profesors Pīrāgs norāda, ka ājurvēdas panākumi 2. tipa cukura diabēta gadījumā ir atkarīgi no slimības stadijas: „Ja diabēts ir nesen sācies, ar ājurvēdisko zāļu preparātu un fizikālo procedūru palīdzību bieži ir iespējams uzlabot cukura līmeni asinīs, asinsspiedienu un mikrocirkulāciju. Turpretī vēlīnos gadījumos, sevišķi, ja ir vēlīnās nieru un acu komplikācijas, priekšplānā jāliek ārstēšana ar modernās medicīnas medikamentiem. Savukārt diabēta pēdas gadījumā, kas ir kombinēta asinsvadu, nervu un imunitātes traucējumu sekas, ir novērojama ātrāka inficēto trofisko čūlu dzīšana, ja konvencionālo ārstēšanu papildina ar ājurvēdas preparātu ārīgo lietošanu.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Izvēle starp tradicionālo medicīnu un ājurvēdu

Ārsts apgalvo, ka ājurvēdas darbība galvenokārt attiecināma uz „organisma dabiskās regulācijas atjaunošanu un dabisko atveseļošanās mehānismu stimulēšanu. Modernajā medicīnā lietotie ķīmiski sintezētie zāļu preparāti izmaina slimību patoģenēzes mehānismus, tos nomācot vai arī cenšas aizstāt defektīvos audus un šūnas.”

LU doktorante Sintija Sauša papildina, ka “jaunākie zinātniskie pētījumi liecina, ka arī no augu preparātiem iegūtie ājurvēdas medikamenti ir spējīgi izmainīt daudzu slimību patoģenēzes mehānismus, bet tas notiek atšķirīgā veidā.”

Ārsts Valdis Pīrāgs turpina: „Manā uztverē ājurvēda lieliski papildina moderno medicīnu, sevišķi slimību prevencijas un veselības saglabāšanas jomā, tādēļ to un arī jogu, un Ķīnas tradicionālo medicīnu (akupunktūru) reizēm sauc arī par komplementāro (papildinošo) medicīnu.” Zem integratīvās medicīnas termina savukārt slēpjas abu medicīnas novirzienu vienlaicīga izmantošana vienam pacientam.

„Cukura diabēts ar ājurvēdas palīdzību ir stabilizējams, bet ne pilnībā izārstējams,” ārsts secina.

Jāsaprot, ka katrs gadījums ir individuāls un dažos no tiem tradicionālās medicīnas iesaiste varētu būt pat ārkārtīgi minimāla, tāpēc ājurvēdas pielietošana, uzticoties zinošiem un pieredzējušiem speciālistiem, varētu būt vēlama. Tomēr beigu beigās jāsecina, ka vispirms jāuzticas ārstiem un viņu argumentiem, un tad var sākt izvērtēt – varbūt jūsu gadījumā ājurvēda var palīdzēt.

Reklāma
Reklāma

Avoti:
http://www.who.int/diabetes/en/
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs312/en/
https://www.spkc.gov.lv/lv/statistika-un-petijumi/statistika/veselibas-aprupes-statistika1/get/nid/1

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.