Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – Shutterstock

Pretsāpju gēli 0


Ārste atzīmē, ka Fastum gel, kura aktīvā viela ir ketoprofēns, ir kļuvis par recepšu medikamentu, “jo tam blakusparādība ir tik nopietna, ka laikam nav iespējams pietiekami informēt cilvēkus. Tā ir t.s. fototoksicitāte – saules ietekmē var iegūt ādas apdegumu.”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo!
RAKSTA REDAKTORS
Ineses Supes cīņa turpinās: “Kad iznācu no ķirurga kabineta, es apraudājos, jo man gribējās iznākt kā uzvarētājai, bet tā pagaidām nesanāk”
Vai zināji, ka šie ieradumi veicina mūsos skumjas un nomāktu garastāvokli?
Lasīt citas ziņas

Līdzīgs medikaments ir Begsan, kurš arī satur ketoprofēnu, un arī šo zāļu lietošanas gadījumā nepieciešama īpaša piesardzība no gan tiešiem, gan mākslīgiem saules stariem.

Zāles pareizajās devās

“Mēs velkam deķīti uz vienu pusi – par mijiedarbību, bet otra lieta ir – ja tiešām lieto zāles, ir daudz cilvēku, kuri baidās lietot pareizajās devās.” Kā piemēru ārste min ibuprofēna lietošanu bērniem – svarīgi ir izrēķināt pareizās devas, ņemot vēra bērniņa svaru. “Protams, rēķinot jāsēž ar kalkulatoru un jārēķina, bet tas ir vajadzīgs, jo citādi nebūs efekta.”

Ārzemju risinājumi un ārsta informēšana

CITI ŠOBRĪD LASA

Dr. Misiņa stāsta par klīniskajiem farmakologiem, kuru uzdevums ir savienot zāles: “Pie mums to dara ģimenes ārsti ar farmaceitu palīdzību. Tas ir būtiski, ja ir vairāki, divi vai trīs bezrecepšu medikamenti, pateikt to ārstam. Arī par vitamīniem. Reizēm tā ir veltīga maciņa iztukšošana, jo daudzi vitamīni ir ūdenī šķīstošie, kas izvadīsies, bet tie, kas ir taukos šķīstošie, varbūt par daudz tiks lietoti un uzkrāsies.”

“Pastāstiet ārstam vai farmaceitam par visām zālēm, kuras lietojat vai pēdējā laikā esat lietojis.” Šādas vai līdzīgas, bieži pat izceltas, frāzes rotā daudzu medikamentu instrukcijas, un tas nav joks vai formalitāte. Lietojot bezrecepšu medikamentus, pret tiem vajadzētu attiekties tikpat rūpīgi, cik pret recepšu zālēm. Pēdējās ir vieglāk nepareizi lietot vai pārdozēt, taču, arī patērējot brīvi nopērkamos farmaceitiskos līdzekļus, izrādās, iespējams nodarīt sev kaitējumu, neizlasot instrukciju vai neatpazīstot aktīvo vielu. Nobeigumā dr. Dana Misiņa secina: “Vairāk jāskatās uz kombinācijām. Mēs dzeram “trīs vienā” kafiju, bet diemžēl arī daudz zāļu ir trīs vienā vai četri vienā, vai dažreiz pat vēl vairāk.”

Izmantotā literatūra
(pētījums par acetilsalicilskābes ietekmi uz asiņošanu) Rodríguez et al. Risk of Upper Gastrointestinal Bleeding With Low-Dose Acetylsalicylic Acid Alone and in Combination With Clopidogrel and Other Medications. American Heart Association, Circulation, March 2011
http://circ.ahajournals.org/content/123/10/1108

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.