Foto – Shutterstock

Kāpēc tik liels uztraukums 0


Lai uzsāktu cīņu ar lampu drudzi, vispirms vajag tikt skaidrībā par tā cēloni. Nedrošību un bailes no izgāšanās var radīt uzstāšanās pieredzes un iemaņu trūkums, tādēļ tās vajag trenēt. Lai nebūtu pārmērīga stresa, ieteicams vairākas reizes vienatnē pie spoguļa vai mājinieku priekšā izmēģināt savu prezentāciju, jau laikus jūtot un novēršot iespējamās problēmas.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Tomēr nereti nedrošības cēloņi ir psiholoģiski dziļāki un radušies jau bērnībā. Līdz aptuveni 12 gadu vecumam cilvēks nedomā, kā viņu vērtē apkārtējie. Ja, piemēram, bērnudārzā vai agrīnā skolas vecumā bērnam pasaka, ka viņam ir skaistas kurpītes, mazais priecājas vai sakautrējas. Savukārt pusaudzim radīsies bažas, vai viņu neķircina, vai runa patiešām ir par apaviem, varbūt ar šo komplimentu grib no viņa kaut ko panākt. Šajā vecumā jaunietis sāk raudzīties uz pasauli ar pieaugušo acīm. Viņam izveidojas priekšstats par savu paštēlu, kas atkarīgs no līdzšinējās pieredzes. Ja tā bijusi neveik­smīga, pusaudzis ne vienmēr tiek tam pāri.

Ja vecāki, vienaudži vai skolotāji izteikuši kritiku un emocionāli jūtīgais jaunietis ticis aizskarts, noraidīts vai apkaunots, nepatīkamie refleksi un sajūtas aktivizējas situācijās, kad nākas publiski izteikties vai citādi nokļūt apkārtējo uzmanības centrā.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.