
Joprojām mazgā vistu pirms gatavošanas? Uzzini, kāpēc tas var būt bīstami tavai veselībai! 0
Vai arī tu joprojām mazgā vistu pirms gatavošanas, domājot, ka tā darīt ir pareizi? Izrādās – tas var radīt daudz lielāku kaitējumu nekā labumu! Baktērijas var izplatīties pa visu virtuvi un apdraudēt apkārtējo veselību. Par to, kāpēc vistu mazgāt nedrīkst, vēsta Svinbērnas Universitāte.
Mazgājot jēlu vistu, baktērijas, kas izraisa saindēšanos ar pārtiku, var izplatīties pa virtuvi. Šļakatas no izlietnes var izplatīties līdz pat 80 cm tālu – tas ir – rokas stiepiena attālumā.
Šajās šļakatās ir baktērijas no jēlās vistas, un tās var nosēsties uz jebkā, kas atrodas izlietnes tuvumā – tīriem traukiem, ēdiena produktiem, virtuves piederumiem, dēlīšiem, virtuves dvieļiem un citiem priekšmetiem.
Pareizi pagatavojot vistu, tiek iznīcinātas visas kaitīgās baktērijas, tāpēc vistas mazgāšana neko nedod – gluži pretēji, tā var radīt lielu kaitējumu.
Vienkāršākais veids, kā pasargāt sevi un apkārtējos, ir ievērot dažus pamatnoteikumus:
• nekad nemazgā jēlu vistu;
• vienmēr nomazgā rokas pēc saskares ar jēlu vistu, kā arī pēc jebkādu izmantoto piederumu lietošanas;
• nomazgā jēlās vistas iepakojumus pirms to pārstrādes, noskalo tos siltā ziepjūdenī un rūpējies, lai ūdens neapšļakstītu apkārtējās virsmas. Vienmēr ir ieteicams dezinficēt izlietnes tuvumā esošo virsmu pēc šo iepakojumu mazgāšanas.
Saindēšanās ar pārtiku simptomi var būt no ļoti viegliem līdz ļoti smagiem – atkarībā no tā, kādas baktērijas to izraisa. Lai arī simptomi var atšķirties, vislielākajam riskam ir pakļauti:
• bērni līdz 4 gadu vecumam;
• grūtnieces;
• vecāka gadagājuma cilvēki;
• cilvēki ar novājinātu imūnsistēmu vai hroniskām veselības problēmām.
Tāpēc atceries – jēlu vistu mazgāt nav nepieciešams!