Foto – Shutterstock.com

Aizsargā no mekonija 0

Kad bērniņš pirmo reizi pakakā, kaka nav tradicionāli brūnā krāsā, bet melna, līdzīga darvai. Šī pirmā kaka, dēvēta par mekoniju, satur amniotisko šķidrumu, taukskābes, intrauterīnus atkritumus u.c. Ja gadījumā bērniņš paspējis pakakāt jau mammas puncī, kazeozā ziede viņu sargā, cik spēj.

Reklāma
Reklāma

Temperatūras kontrole

Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Nereti stacionāros jaundzimušos liek zem speciālām lampām, lai sasildītu vai saglabātu ķermenīša siltumu. Pamazām gan novērojams – arī slimnīcās saprot, cik efektīvi bērnu var sasildīt, ja viņu kailu liek uz kaila mammas vēdera un krūtīm.

Verniksa ziede palīdz saglabāt siltumu. Jaundzimušie, kurus teju uzreiz pēc piedzimšanas nomazgā, straujāk zaudē siltumu. Lai arī ir domstarpības, cik lielu lomu siltuma saglabāšanā spēlē tieši verniksa ziede, tas tomēr ir faktors, ko ņemt vērā. (Avots)

Mazina dzemdību traumas

CITI ŠOBRĪD LASA

Dzemdības var būt bērnam traumatiskas un stresainas. Verniksa ziede kalpo kā lubrikants dzemdību kanālā. Tas palīdz ķermenītim slīdēt un mazina berzi. (Avots) Verniksa ziede arī smaržo pēc mammas, kas palīdz veidot saikni ar mazuli pēc dzimšanas.

Kam tā ir, kam gandrīz nav redzama?

Kad bērniņš ir piedzimis, viņš var būt pārklāts ar verniksa ziedi gana biezā kārtā vai plānā, krociņās atrodamā. Kādēļ tādas atšķirības?

Bērniņiem, kas nāk pasaulē ar ķeizargrieziena palīdzību, ziedes var būt vairāk, jo tā nav noberzusies – bērns nav slīdējis caur dzemdību kanālu.

Bērniem, kas dzimuši pēc 27. gaidību nedēļas, iznēsātā grūtniecībā, verniksa ziedes var būt vairāk.

Ļoti priekšlaikus dzimušiem bērniem, pirms 27. grūtniecības nedēļas, un tiem, kuri dzimuši pēc 40. gaidību nedēļas, verniksa ziede var būt mazāk.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.