
Latvijā populārā pārtikas produktā atklātas bīstamas vielas: to lielā koncentrācija pārsteigusi pat zinātniekus 0
Zinātnieki nākuši klajā ar satraucošu atklājumu – pirmo reizi sierā konstatēts ievērojams daudzums mikroplastmasas daļiņu, turklāt to apjoms bijis tik negaidīti liels, ka pārsteidzis pat pašus pētniekus, raksta “Daily Mail”.
Pētījumā, kas publicēts žurnālā Science of Food, zinātnieki noskaidrojuši, ka sierā var būt pat vairāk mikroplastmasas nekā fasētajā dzeramajā ūdenī.
Nogatavinātajos sieros, kuri tiek izturēti vismaz četrus mēnešus, konstatēti līdz pat 1857 mikroplastmasas daļiņu uz vienu kilogramu – tas ir aptuveni 45 reizes vairāk nekā pudelēs pildītā ūdenī.
Arī ar svaigajiem sieriem situācija nav daudz labāka – tajos konstatētas vidēji 1280 daļiņas uz kilogramu, kamēr pienā – 350 mikroplastmasas daļiņas uz kilogramu.
Īpaši satraucoši ir tas, ka joprojām nav pietiekami skaidrs, kā šāds mikroplastmasas daudzums ilgtermiņā ietekmē cilvēka veselību.
Pētnieki uzsver, ka plastmasas piesārņojums sierā, visticamāk, veidojas visos ražošanas posmos – sākot no izejvielu ieguves līdz to apstrādei un gala produkta iepakošanai.
Kā galvenie iespējamie piesārņojuma avoti tiek minēti sintētisko darba apģērbu šķiedras , filtrācijas sistēmas, plastmasas iepakojums, kā arī ražošanas iekārtas.
Mikroplastmasas niecīgais izmērs ļauj tai iekļūt cilvēka audos un, iespējams, pat šķērsot šūnu membrānas.
Visbiežāk sierā konstatētie mikroplastmasas veidi ir polietilēntereftalāts (PET), polietilēns un polipropilēns – materiāli, kas plaši tiek izmantoti gan pārtikas iepakojumā, gan tekstilizstrādājumos.
Lai gan mikroplastmasas ietekme uz cilvēka veselību vēl nav līdz galam izpētīta, pētījumi ar dzīvniekiem liecina par tās iespējamo saistību ar aknu, zarnu, plaušu un pat reproduktīvās sistēmas bojājumiem.
Savukārt pirmie pētījumu, kuros piedalījušies cilvēki, rāda, ka mikroplastmasas klātbūtne organismā var būt saistīta ar paaugstinātu sirds un asinsvadu slimību, kā arī zarnu vēža risku.
Tā kā mikroplastmasu atrod gandrīz visos pārtikas produktos – pat mātes pienā –, zinātnieki aicina pārtikas ražotājus un veselības iestādes pievērst nopietnāku uzmanību šai problēmai.