Foto – Shutterstock.com

Latvijas pieredze ar PrEP 0


Pirmsekspozīcijas profilakse ir maksas recepšu medikaments, turklāt cena nav maza – zālēm aiziet vairāki simti eiro mēnesī. Tāpēc Latvijā nav lielas pieredzes ar šī medikamenta lietošanu. “Cilvēkus mazliet attur no šāda tipa profilakses tieši finansiālā puse, bet atsevišķi pacienti mums to ir lietojuši,” min ārste.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Situācija mainās pa stundām!” Saņemti divi pilnīgi pretēji ziņojumi no frontes. Kurš melo?
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 294
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo! 13
Lasīt citas ziņas

G. Stūre aicina gan mediķus, gan pašus pacientus izrādīt iniciatīvu veikt HIV testu: “Varbūt ne reizi gadā, bet vismaz reizi piecos gados, lai diagnozi neatklātu par vēlu! Pirmsekspozīcijas profilakse ir liels medicīnisks sasniegums, bet ļoti daudz jāstrādā arī ar cilvēku vispārējo izglītošanu šajos jautājumos!” atgādina ārste G. Stūre.

HIV ir bīstama infekcijas slimība, no kuras izārstēties nav iespējams, turklāt ar HIV inficēto skaits Latvijā turpina palielināties. Riska grupas vairs nav tikai intravenozo narkotiku lietotāji vai homoseksuāli vīrieši – HIV attiecas uz jebkuru. Ja cilvēks izvēlas lietot PrEP, lai izvairītos no inficēšanās ar HIV, tā ir jālieto regulāri un atbildīgi un jāturpina izsargāties no citām STS, kā arī jāapsver iespējamo blakusparādību rašanās un nedrīkst aizmirst par ilgtermiņa efektiem, veselam cilvēkam lietojot zāles profilakses nolūkos! I. Bulmistre uzskata, ka ir svarīgi, “kā cilvēks ir spējīgs kontrolēt sevi atsevišķās situācijās – partnerattiecībās vai citās situācijās dzīvē. Tas ir atkarīgs no paša – kādas ir cilvēkam vērtības – vai tā galvenā vērtība ir bauda vai tomēr – veselība.”
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.