Foto – Shutterstock.com

Ar ko jārēķinās veselajam cilvēkam, kurš lieto zāles? 0

G. Stūre komentē, ka, lietojot PrEP, cilvēki mēdzot uzskatīt šo profilakses medikamentu par burvju līdzekli, kuru izdzerot, nav vairs jādomā ne par grūtniecību, ne slimībām. “Rodas ļoti liela atbrīvotība, līdz ar to attiecības ir ļoti brīvas, nedomājot par citām sekām,” brīdina ārste.
Tātad metode ieteicamāka pastāvīgās attiecībās, ja ir tikai HIV diagnoze.

Reklāma
Reklāma
Krievijas diktators Putins ir gatavs veikt nelielu militāru operāciju pret kādu no Baltijas valstīm
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 68
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
Lasīt citas ziņas

Ar ko jārēķinās veselajam cilvēkam, kurš sāk lietot zāles? G. Stūre skaidro, ka, lietojot PrEP īstermiņā, blakusparādību nebūs, taču “jebkuram medikamentam ir blakusefekti, arī šim konkrētajam, lietojot ilgtermiņā – tam ir gan nieru, gan kaulu sistēmas blakusefekti.”

Latvijas Infektoloģijas centra ārste brīdina, ka ir riski, kas saistīti ar zāļu jutību. “Šis medikaments it kā ir universāls, ideāls un daudzās situācijās palīdz, bet, ja ir seksuāls kontakts, teiksim, ar multirezistentu HIV pacientu, kuram ir pavisam cita vīrusa variācija ar citu jutību pret medikamentiem, PrEP nepasargās. Zāles arī jālieto ļoti rūpīgi – ja cilvēks medikamentus lietos haotiski, var rasties pieradums.”
Sabiedrības veselības organizatore I. Bulmistre uzskata, ka “PrEP ir tā kā nūja ar diviem galiem. No vienas puses šis medikaments ir vajadzīgs, no otras puses katrā valstī ir mazliet citāda situācija. Ārvalstīs cilvēki vairāk zina, ka HIV infekcija nav fatāla slimība, ka var ārstēties – ilgstoši kontrolēt ar medikamentu palīdzību. Latvijā ir pilnīgi cita situācija – cilvēki pat baidās nodot analīzes, lai tikai neuzzinātu, ka ir inficēti. Tāpēc šobrīd cilvēki ir, pirmkārt, jāmotivē, lai viņi vispār veiktu HIV testus. PrEP var būt noderīga tiem pāriem, kuriem ir pastāvīgas attiecības ar HIV pozitīvu partneri – lai viņi netiktu apdraudēti.”

CITI ŠOBRĪD LASA
Tomēr I. Bulmistre uzskata, ka prezervatīvus nedrīkstētu aizvietot ar PrEP. “Pasaulē paaugstinās inficēšanās skaits ar citām STS. No HIV infekcijas it kā vairs nebaidās, jo tā lielā mērā tiek kontrolēta – gan tiek saņemta agrīna HIV terapija, gan sniegta pirmsekspozīcijas terapija.”
I. Bulmistre atzīst, ka veselīgāk būtu lietot prezervatīvu, tādējādi izvairoties no inficēšanās, taču, viņasprāt, stabilās attiecībās, iespējams, PrEP būtu labākais veids, lai izvairītos no saslimšanas.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.