
2. Sāļš ēdiens: Dehidratācija vai stresa ēšana? 0
Nepārvarama vēlme pēc sāļiem čipsiem, riekstiem vai marinētiem gurķiem var liecināt par nātrija trūkumu vai dehidratāciju, jo sāls palīdz organismam uzturēt šķidruma līdzsvaru. Šādas alkas var rasties arī pēc intensīvas svīšanas, piemēram, sportojot.
Tomēr sāļā ēdiena popularitāte slēpjas arī psiholoģijā – tā kraukšķīgā tekstūra un intensīvā garša var kalpot kā ātrs veids, kā novērst uzmanību no stresa vai garlaicības. Zinātnieki to sauc par “sensoro stimulāciju”, kas īslaicīgi nomierina prātu. Interesanti, ka pētījumi liecina – cilvēki, kuri regulāri ēd pārāk daudz sāļa ēdiena, var kļūt mazāk jutīgi pret sāļo garšu, tādējādi vēlme pēc tiem tikai pieaug.