
Gāzēti un saldināti dzērieni 0
Lai gan krāsainas pudeles ar aukstu “limonādi” vai iepakojuma sula var šķist kārdinoša izvēle, to sastāvs padara šos dzērienus par vienu no sliktākajām izvēlēm karstā laikā.
Šo dzērienu galvenais trūkums ir augsts cukura daudzums. Tas izraisa strauju cukura līmeņa kāpumu asinīs, liek aizkuņģa dziedzerim izdalīt vairāk insulīna un vienlaikus veicina šķidruma izvadīšanu no organisma. Rezultāts – nevis slāpju remdēšana, bet to pastiprināšanās un vēl lielāks atūdeņošanās risks.
Tajā pašā laikā dažādas mākslīgās krāsvielas un garšas pastiprinātāji rada lieku slodzi aknām un nierēm, kuras karstumā jau strādā paaugstinātā režīmā. Turklāt šie dzērieni ir pilni ar tā saucamajām “tukšajām kalorijām” – tie nereti satur 200 un vairāk kilokaloriju uz vienu glāzi, bet nesniedz nekādu uzturvērtību. Gāzētie dzērieni var izraisīt arī vēdera pūšanos un diskomfortu, kas karstā laikā ir īpaši nepatīkami.