Sergejs Kuzņecovs
Sergejs Kuzņecovs
Foto – Matīss Markovskis

Sulīgās bumbas vērtīgums 1

Vislielākā aktivitāte piemīt zemestauku sulai, kas atrodas sēnes augļķermenī. Sulu iegūst laboratorijas apstākļos ar speciālu bioaktivitātes metodi. Tas ir sarežģīts process, prasa lielu rūpību un uzmanību.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Lasīt citas ziņas

Atrodot zemestaukus, ikviens var pārliecināties par sēnes neparastumu. Dakteris Kuzņecovs atceras, cik pārsteigts bijis, ieraugot, ka “sēne, kas ir apaļa kā oga, pati izlaiž savu sulu. Vēlāk šķidrums karamelizējas, kļūst tumšbrūns, iegūst saldmi gluži kā vīns. Ja sēni uzreiz nepārgriež uz pusēm, tā ātri vien izšauj kātu, turpina augt, vērtīgā želeja zūd.”

Svaigas sēnes želeju varot izēst ar karoti, un dažas tējkarotes želejas no rīta dod mundrumu un spēcina. Mājas apstākļos sagrieztus zemestaukus parasti aplej ar spirtu vai degvīnu un 21 dienu nostāvina. Izmanto gan ārīgi locītavu un muguras sāpju mazināšanai, gan pa karotei šķīdina siltā ūdenī un dzer.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šī sēne nenoliedzami ir milzīga dabas vērtība. Satur lieliskas, sabalansētas vielas: polisaharīdus, fermentus, steroīdus un mikroelementus. Paaugstina organisma hormonālo tonusu un stimulē imunitāti, tādējādi stiprinot organisma pretestības spējas. Zemestauki spēj vairot leikocītus un limfocītus, mazināt trombocītu daudzumu.

Dakteris Kuzņecovs ar domubiedriem savulaik gribēja zemestauku sulu Latvijā piereģistrēt kā ārstniecisku līdzekli, tomēr saņēma atteikumu. “Tā kā zemestauki ir ēdama sēne, varam to uzskatīt par pārtikas produktu. Pie tā arī palikām, lai gan zemestauku dziedniecisko vērtību esam izpētījuši no visām pusēm.”

Jāņem vērā, ka zemestauki neaizvieto vēža pacientam nepieciešamās medicīniskās manipulācijas, piemēram operāciju, ķīmijterapiju un citas, taču ir labs līdzeklis uzturošai terapijai. Pasaulē uzskata, ka šāda terapija patiešām pagarina mūža ilgumu. Tā palīdz paildzināt remisiju – stāvokli bez vēža.

Zemestauku sula var mazināt limfātisku tūsku pēc ķirurģiskas operācijas, kā arī ķīmijterapijas un starošanas blaknes. Var palīdzēt tam, kurš sirgst ar kuņģa, zarnu vai nieru slimībām, podagru vai reimatismu. Noder, ja, ilgstoši slimojot, organisma enerģija samazinājusies līdz kritiskai robežai. Sula palielina izturību pret sāpju stresu, intensīvu fizisko slodzi, novērš nogurumu.

Vidējā deva ir ēdamkarote dienā, atšķaidīta ar ūdeni. Individuālu devu pielāgo atkarībā no ķermeņa svara. Drīkst dzert ilgstoši, gada garumā. Var lietot arī profilaktiski, neko sliktu nodarīt nevar, jo tā taču ir ēdama sēne.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.