Foto – otvetprost.com

Tīt vai netīt? 0

Vēl samērā nesen pastāvēja viedoklis, ka zīdainis jau pirmajā dienā jāģērbj drēbītēs, taču tagad bērnu kopšanas speciālisti vairs nav tik kategoriski noskaņoti arī pret ietīšanu autiņos, pastāsta ārste. “Varbūt gluži nevajadzētu mazo satīt kūniņā uz visu dienu, bet, kad liek gulēt uz nakti, var ietīt. Kamēr mazulis nedaudz paaugas un nobriest, autiņiem nav nekādas vainas.”

Reklāma
Reklāma

Neizturami!

RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 10
Lasīt citas ziņas

Dažkārt zīdaiņi kliedz bez redzama iemesla un nav nomierināmi. Iespējams, tajā mirklī viņiem kaut kas sāp vai izraisa nepatīkamas sajūtas. Var gadīties, ka šādi izpaužas smagu dzemdību sekas vai arī kliegšana saistīta ar kādu noteiktu posmu mazuļa attīstībā, varbūt ļoti spēcīgu kairinājumu. Daudzi vecāki atceras bezcerīgos centienus iemidzināt kliedzošo bērnu.

Ko iesākt šādā situācijā? Pirmkārt, jāpārliecinās, ka bērnam nekas nekaiš. Ja šķiet, ka pie vainas zarnu kolikas, uz vēderiņa var uzlikt siltu autiņu. Mazo var censties nomierināt, atģērbjot un pieliekot pie mammas vai tēta miesas. Var šūpināt, dziedāt, šušināt. Nakts vidū likt mazo autosēdeklītī un kaut kur braukt, jo nomierinoši iedarbojas auto motora troksnis, ir galējs līdzeklis, taču arī tas noder, ja ir vienīgais veids, kā panākt mieru un klusumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja kliegšanas krīzes atkārtojas, ārsts var ieteikt dot bērnam kādu vieglu nomierinošu līdzekli. Uz savu roku pie zālēm gan nevajadzētu ķerties! Ko iesākt pašiem vecākiem, lai bērna brēkšana nedotu pa nerviem? “Es vienmēr saku: ja jau esat tapuši par vecākiem, tad jārēķinās, ka problēmas būs, un šīs nav ne pirmās, ne pēdējās. Jāmēģina saņemt sevi rokās un palīdzēt mazulim. Jo paši vairāk iesiet pa gaisu, jo mazulis kļūs nemierīgāks. Vispirms jācenšas nomierināties pašiem!”

Uzziņai:

*Reizēm mātēm ir grūtāk nomierināt bērnu, jo viņas vairāk satraucas un sirdspuksti kļūst straujāki. Tad bērniņu var iedot paauklēt tētim: mazulis saklausa tēva mierīgo sirdsritmu un nomierinās.

*Mazuli var satraukt mātes ķermeņa smarža: viņš sajūt piena aromātu, jūtas izsalcis un raud.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.