Foto-Shutterstock

Ceļojumā 0


Ne tikai veselības problēmas, bet arī citi neparedzēti sarežģījumi sabojā skaisti saplānotu ceļojumu. Tāpēc tūristiem atkarībā no maršruta specifikas līdzņemšanai ir jāsagatavo sava aptieciņa. Dažas lietas tajā ir universālas visiem. Farmaceite Ivanda Krastiņa uzskaita svarīgākās: plāksteri, pārsēji, dezinfekcijas līdzeklis, pretiekaisuma, pretsāpju un caurejas novēršanas līdzekļi, kā arī mitrās salvetes. Nedrīkst aizmirst šķēres, pinceti skabargu un citu svešķermeņu izņemšanai. Ja ceļojuma laikā nebūs pieejams tīrs dzeramais ūdens, noderēs tabletes ūdens attīrīšanai.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 24
“Karu ir sākušas abas divas valstis.” Stepaņenko un Švecovas atbildes par karu Ukrainā saniknojušas Latvijas sabiedrību 21
Lasīt citas ziņas

Nelielas traumas – nobrāzums, sagriezums, ierauta skabarga – ir biežākās ceļojuma traumas. Noder dažāda izmēra plāksteri, marles saite un ūdeņraža pārskābe vai cits dezinficējošs līdzeklis rētas apstrādei. Tie ir vienkāršākie līdzekļi, kas attīra savainojuma vietu, uzsūc un palīdz apturēt vieglu asiņošanu.

Mitrās salvetes noder, ja nav iespējas nomazgāt rokas vai atsvaidzināt sejas ādu. Ceļojumam piemērotākas tādas, kas piesūcinātas ar dezinfekcijas līdzekli, lai ādu gan attīrītu, gan neitralizētu uz tās savairojušās baktērijas. Piemērots arī speciāls ātri žūstošs līdzeklis roku higiēniskai dezinfekcijai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Aptieciņā jāparedz vieta pretsāpju medikamentiem, kuru sastāvā ir paracetamols vai ibuprofēns. Jānodrošinās arī ar līdzekļiem pret iespējamiem gremošanas traucējumiem, vēdergraizēm, caureju un sliktu dūšu.

Izvairīties no piepampuma, niezes un vispārēja diskomforta, kas rodas pēc kukaiņa koduma, palīdz pretiekaisuma krēmi. Noder arī zāles pret alerģiju, ko izraisa saskarsme ar kukaiņiem, ziedputekšņiem vai pārtiku.

Lai mazinātu saules apdeguma varbūtību, vajadzīgs saules aizsargkrēms ar ādas tipam piemērotu UVB un UVA aizsardzības faktoru. Pēc sauļošanās nepieciešams mitrinošs krēms, lai nomierinātu ādu, bet, gūstot apdegumu, tā jāatvēsina ar līdzekli, kas satur pantenolu. Šī aktīvā viela vienlaikus veicina ādas reģenerāciju.

Pirms došanās ceļā uz kādu eksotisku valsti ir lietderīgi uzklausīt ģimenes ārsta vai infektologa ieteikumus. Tas īpaši attiecas uz cilvēkiem ar hroniskām sirdskaitēm vai cukura diabētu. Speciālista padoms noderēs par savlaicīgu vakcinēšanos, pietiekamā daudzumā jāiegādājas arī vajadzīgie medikamenti.

Nedrīkst aizmirst, ka, šķērsojot laika joslas, mainās ne tikai miega, bet arī pretapaugļošanās tablešu un citu medikamentu lietošanas režīms.

Ceļojumā, īpaši pārvietojoties ar lidmašīnu, jāņem līdzi medikamenti tikai oriģinālajos iepakojumos. Jā kādas no zālēm iepriekš nav lietotas, iepriekš jāpakonsultējas ar ārstu vai farmaceitu. Ir recepšu medikamenti, kam līdzi jāņem ārsta parakstīts apstiprinājums par nepieciešamību zāles lietot ceļotāja personiskai lietošanai. Dažas valstis pieprasa, lai šī izziņa ir apstiprināta arī nacionālajā veselības pārvaldē.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.